Újabb hangfelvétel az Országos Roma Önkormányzattól: ,,Meg kell kérni a Fidesztől az árát!”

Tovább gyűrűzik a botrány a Sztojka-ügy mentén, ugyanis a Népszava birtokába most a roma nemzetiségi szószólóval összefüggésben egy újabb ORÖ-s hangfelvétel is eljutott.

A lap felidézi, hogy Sztojka Attila december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amely révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Még ugyanezen a napon zárt körben összeültek a Lungo Drom ORÖ-s tagjai és a hozzájuk csatlakozott képviselők is, akiket aláírásra kész szerződések várták. Maga Sztojka utóbbin már nem vett részt, Farkas Félix parlamenti szószóló viszont annál inkább.

Farkas Félix a hanganyag tanúsága szerint azt mondta, akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők se kapnak tiszteletdíjat. Emiatt jöhetett a képbe a Roma Közéleti Akadémia, hogy a kieső jövedelem pótlására alternatív lehetőséget keressen.

Az ügylet megbízója egy nonprofit kft ügyvezető igazgatója, aki a részletekről is tájékoztatta a jelenlévőket: Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben. A lap szerint a teljesíthetetlennek semmiképp se nevezhető elvárásokról az ügyvezető elárulta:

„Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket.

Az ORÖ képviselői gyakorlatilag jelentkezők toborzására kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést.

Azonban a Népszava a hangfelvétel nyomán a Fidesz és a választás emlegetését is kihallotta a szóváltásokból. Az egyik képviselő kifejtette,

szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer.

„Meg kell kérni a Fidesztől az árát!”

– fűzte hozzá, miközben egy másik ORÖ-tag nyomatékosította:

„Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!”

A találkozóról készült hangfelvétel alapján mások is úgy vélték, hogy a Lungo Dromra és a cigányságra „nagy szükség” van az országgyűlési választáson. A lap hozzáteszi, hogy Farkas Félix azt ígérte, lesz még további szerződés is, valószínűleg magasabb összeggel. Ezenfelül a kormány akaratát is tolmácsolta, miszerint „rendbe kell tenni” az ORÖ-t, ez „kiadott feladat”.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy január elején nyilvánosságra került hangfelvételen tűnt fel, amint szerződéseket kínál azoknak, akik „ebben a körben benne vannak”. De arra is kitért, hogy ,,BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Leadta a népszavazási aláíróíveket az ellenzék

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében résztvevő szervezetek szerint a népszavazással visszaadják az embereknek a politikát. Képviselőik pénteken az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelynek végeztével aktivisták élőláncával juttatták el az íveket a Kossuth térről a Nemzeti Választási Iroda közelben álló székházához.

Tovább olvasom »