Újabb hangfelvétel az Országos Roma Önkormányzattól: ,,Meg kell kérni a Fidesztől az árát!”

Tovább gyűrűzik a botrány a Sztojka-ügy mentén, ugyanis a Népszava birtokába most a roma nemzetiségi szószólóval összefüggésben egy újabb ORÖ-s hangfelvétel is eljutott.

A lap felidézi, hogy Sztojka Attila december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amely révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Még ugyanezen a napon zárt körben összeültek a Lungo Drom ORÖ-s tagjai és a hozzájuk csatlakozott képviselők is, akiket aláírásra kész szerződések várták. Maga Sztojka utóbbin már nem vett részt, Farkas Félix parlamenti szószóló viszont annál inkább.

Farkas Félix a hanganyag tanúsága szerint azt mondta, akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők se kapnak tiszteletdíjat. Emiatt jöhetett a képbe a Roma Közéleti Akadémia, hogy a kieső jövedelem pótlására alternatív lehetőséget keressen.

Az ügylet megbízója egy nonprofit kft ügyvezető igazgatója, aki a részletekről is tájékoztatta a jelenlévőket: Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben. A lap szerint a teljesíthetetlennek semmiképp se nevezhető elvárásokról az ügyvezető elárulta:

„Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket.

Az ORÖ képviselői gyakorlatilag jelentkezők toborzására kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést.

Azonban a Népszava a hangfelvétel nyomán a Fidesz és a választás emlegetését is kihallotta a szóváltásokból. Az egyik képviselő kifejtette,

szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer.

„Meg kell kérni a Fidesztől az árát!”

– fűzte hozzá, miközben egy másik ORÖ-tag nyomatékosította:

„Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!”

A találkozóról készült hangfelvétel alapján mások is úgy vélték, hogy a Lungo Dromra és a cigányságra „nagy szükség” van az országgyűlési választáson. A lap hozzáteszi, hogy Farkas Félix azt ígérte, lesz még további szerződés is, valószínűleg magasabb összeggel. Ezenfelül a kormány akaratát is tolmácsolta, miszerint „rendbe kell tenni” az ORÖ-t, ez „kiadott feladat”.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy január elején nyilvánosságra került hangfelvételen tűnt fel, amint szerződéseket kínál azoknak, akik „ebben a körben benne vannak”. De arra is kitért, hogy ,,BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »