? Vesztegetéssel gyanúsít az ügyészség több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz. Az ügyészség eddig nyolc határrendészt és egy román állampolgárt hallgatott ki gyanúsítottként.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult ügyben 2022. június 24-én a nyomozó ügyészség tettenérést követően, további összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. Az ügyészség által szervezett bűnügyi akcióban az NVSZ, a TEK, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával közel 135 fő vett részt.

A megalapozott gyanú lényege szerint a nagylaki határrendészek szolgálatuk során, még a határátkelő előtt rendszeresen állítottak meg külföldi gépjárműveket, és különböző vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy pénzért eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

Az elkövetők az összehangolt korrupciós cselekményüket legalább 2022 márciusától folytatták. Egy-egy szolgálat alatt átlagosan 140-260 euró vesztegetési pénzt szereztek – amelyet egy puha anyagú szemüvegtokba rakva az alsóneműjükbe rejtettek – és azt a nap végén egymás között elosztottak úgy, hogy abból juttattak elöljárójuknak is. A főtiszti rendfokozatú rendőr tevékenyen nem vett részt a korrupciós cselekményekben, de alosztályvezetőként a szolgálatvezényléssel segítette a beosztottak bűnelkövetését.

A tettenérés során a vászon szemüvegtok, valamint az abban elrejtett 20 euró és 50 lei került elő, míg a kutatásokon az ügyészség további 1.460 eurót, 340 fontot, és 210 zlotyt foglalt le.

A kilenc elfogott személyből nyolcan rendőrök, míg egy – vesztegetésen tetten ért – társuk román állampolgárságú kamionsofőr, aki négy határrendésszel beismerő vallomást tett.

Az ügyészség a kilenc gyanúsított közül kettő őrizetben lévő – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel – meggyanúsított elkövető letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa ma dönt.

(ugyeszseg.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »