? Vesztegetéssel gyanúsít az ügyészség több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz. Az ügyészség eddig nyolc határrendészt és egy román állampolgárt hallgatott ki gyanúsítottként.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult ügyben 2022. június 24-én a nyomozó ügyészség tettenérést követően, további összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. Az ügyészség által szervezett bűnügyi akcióban az NVSZ, a TEK, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával közel 135 fő vett részt.

A megalapozott gyanú lényege szerint a nagylaki határrendészek szolgálatuk során, még a határátkelő előtt rendszeresen állítottak meg külföldi gépjárműveket, és különböző vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy pénzért eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

Az elkövetők az összehangolt korrupciós cselekményüket legalább 2022 márciusától folytatták. Egy-egy szolgálat alatt átlagosan 140-260 euró vesztegetési pénzt szereztek – amelyet egy puha anyagú szemüvegtokba rakva az alsóneműjükbe rejtettek – és azt a nap végén egymás között elosztottak úgy, hogy abból juttattak elöljárójuknak is. A főtiszti rendfokozatú rendőr tevékenyen nem vett részt a korrupciós cselekményekben, de alosztályvezetőként a szolgálatvezényléssel segítette a beosztottak bűnelkövetését.

A tettenérés során a vászon szemüvegtok, valamint az abban elrejtett 20 euró és 50 lei került elő, míg a kutatásokon az ügyészség további 1.460 eurót, 340 fontot, és 210 zlotyt foglalt le.

A kilenc elfogott személyből nyolcan rendőrök, míg egy – vesztegetésen tetten ért – társuk román állampolgárságú kamionsofőr, aki négy határrendésszel beismerő vallomást tett.

Az ügyészség a kilenc gyanúsított közül kettő őrizetben lévő – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel – meggyanúsított elkövető letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa ma dönt.

(ugyeszseg.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

73 éve született Rakovszky Zsuzsa, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink