? Visszavárják Vezsenyi Lászlót a Makói József Attila Gimnáziumba

Nem akart sem harcos, sem médiaszereplő lenni a Makói József Attila Gimnázium pedagógusa, akit egy közönségsikert arató videója miatt alázott meg és tiltott el a tanítástól Balázs József, a tankerület vezetője. Ám miután mindez nyilvánosságra került, az oktatási jogos biztosa vizsgálatot indított a tankerületi igazgató ellen, aki lemondott posztjáról. Vezsenyi László és Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elemezte a pedagógus meghurcolásának történetét. 

 

A testnevelő tanárral alaposan megfordult a világ az utóbbi hetekben: márciusban feltöltött egy vicces videót arról, ahogy egy vasalódeszka segítségével oktatja az úszást karanténba kényszerült diákjainak. Ezt követően írásbeli figyelmeztetést kapott, letiltották a tanításról, egyik napról a másikra megszűnt a kapcsolata a diákjaival; a digitális tananyagokat – amit tehát a gyerekek nem láthattak – viszont ugyanúgy minden nap megcsináltatták és elküldették vele, valamint felszólították, hogy tanulmányozza a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet.

A történet az egész országban elterjedt, rögtön másnap ombudsmani vizsgálat is indult az ügyben, melynek szokatlan módon rövid időn belül következményei is lettek: június 15-i hatállyal lemondott a Vezsenyi életét megkeserítő tankerületi vezető, Balázs József, és még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a tanár mellett foglalt állást.

A pedagógus a műsorban elmondta, hogy középiskolásokat tanít, de hangsúlyozta, hogy nem tananyagnak szánta a videót, hanem viccnek. A tankerületnél is félreértették szerinte a dolgot.

Vezsenyi a gyakorlat kapcsán elmondta, hogy egy régi vasalódeszkán végezte, és elbírta, a célnak megfelelt. A testnevelés tanár elmondta, hogy először pozitív reakció nem is érte, azok csak később jöttek, de ezek sem a diákjaitól, mert velük a kapcsolatot nem tarthatta.

Egy ideig nagyon furcsa helyzetben volt, a tanítást nem gyakorolhatta, viszont nem lett elbocsátva. Vezsenyi bejelentette, hogy a mai napon levelet kapott az intézményvezetőtől, amiben azt írták, hogy szeptembertől számítanak rá, rajta múlik, hogyan dönt.

Vezsenyi elmondta, hogy senki nem tudott a tankerületi igazgató reakciójáról a tantestületből, a hirtelen helyzettel nem tudott mit kezdeni. Miután megtudták, támogatásukról biztosították, de nem mehettek szemben a tankerületvezető döntésével szemben.

Elmondta, hogy jelen pillanatban vissza akar menni korábbi munkahelyére, pontosabban szeretne ott maradni. Nem véletlenül készült el ez a videó, imádja a diákjait, meg akarta nevettetni őket, aktivizálni akarta őket.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy az online oktatás speciális helyzet volt, nem olyan gyorsan terjedtek a dolgok, ezért értesülhettek később róla a kollégák. Azt gondolja, hogy vannak olyan vezetők, akik csak a felfelé való igazodási pontot ismerik – kap egy szülői panaszt, és ennek alapján elkezd egyből intézkedni, hatáskörét jelentősen túllépve, azért, hogy a felette lévő „hatalmat” lekenyerezze – fogalmazott Szűcs.

A PDSZ biztos volt benne, hogy visszhangot fog kapni az ügy, de azt nem gondolták, hogy ennyire gyorsan fog a helyzet alakulni.
Vezsenyi elmondta, hogy most ebben az időszakban rengeteg támogató megjegyzést kapott, nagyon fontos volt ez neki lelkileg. A vasalódeszka jelképes szimbólummá vált, nagyon sokan fejezték ki a kollégák közül, hogy nem biztos számukra a jövő. Azt üzeni nekik, hogy ha jogszerűtlenséget, megalázottságot éreznek, akkor „vegyék elő vasalódeszkát”.

(Forrás: ATV)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink