Zászlófelvonással kezdődött október 23-a Makón

A reggeli órákban elkezdődött a megemlékezés-sorozat városunkban. 

42150216

A Himnusz hangjaira felhúzták Makó és az ország lobogóját, majd a megemlékezők átsétáltak a Széchenyi tér 25-höz – itt működött a Forradalmi Ifjúsági Szövetség 1956.október 31. és november 16. között. A budapesti harcokban november 4-től Horváth Sándor FISZ alelnök vezetésével részt vett Békési János, Benkő Iván, Csala Ferenc, Csávás Zoltán, Fazekas Tibor, Gáspárovics János, Gergye Ottó, Goda Antal, Józó János, Horváth István, Meggyesi József, Molnár János, Szabó Nándor, Szentpéteri Sámuel és Vata Antal. Később mindannyian épségben hazatértek.

79406251 88082247

A résztvevők ezt követően a Teleki László utcai volt rendőrségi épülethez vonultak. Itt megkoszorúzták Fazekas Lajos rendőrőrnagy emléktábláját. Fazekas a forradalom mellé állt, mindezt úgy, hogy megőrizte a város rendjét, a lakók biztonságát. A felkelés eltiprása után börtönbüntetést kapott.

Végül a gimnáziumnál emlékeztek meg a bátor diákokra, közülük is kiemelve Institóris Ildikót, akik elszavalta a Nemzeti Dalt, a tömeg pedig vele egyszerre kiáltotta: Rabok tovább nem leszünk! A forradalom egyik csúcspontja az volt, amikor a makóiak ledöntötték a szovjet emlékművet a mai Csanád vezér téren.

A megemlékezés 12:30-tól folytatódik. A Korona dísztermében kerekasztal-beszélgetés lesz a rendszerváltás eseményeiről.

További képek a délelőtti koszorúzásokról itt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »