Zeitler Ádám: az előválasztás több szempontból is fontos

Ez egy demokratikus folyamat, ahol a szavazók kiválaszthatják, hogy jövőre ki küzdjön meg a fideszes jelöltekkel az országgyűlési választáson. Másrészt mozgósítja az ellenzéki tábort is. Az így megválasztott ellenzéki jelöltek már jelentős legitimációval vágnak neki a jövő évi választásnak – erről is beszélt a Makói Csípősnek adott interjújában Zeitler Ádám, a Jobbik makói önkormányzati képviselője, az ellenzéki párt regionális igazgatója.

A 2019-es önkormányzati választáson már rendeztek előválasztás, amit ugye Karácsony Gergely nyert meg, majd őt választották  főpolgármesternek a budapestiek. Mi a jelentősége, hogy most, egy országgyűlési választás előtt zajlik le egy előválasztás?

A budapesti előválasztásból az együttműködő ellenzéki pártok és civilek komoly tapasztalatot szereztek, amely segítséget nyújtott a mostani előválasztás szervezése során. Több mint 700 településen, 9 napon keresztül üzemelnek fix, vagy mozgó sátrak. Ennek a megszervezése és működtetése óriási logisztikai feladat. Szeretném kiemelni a szavazást lebonyolító aktivisták szerepét, sokan reggeltől estig dolgoznak ebben a 9 napban, óriási köszönet nekik a munkájukért! Az előválasztás több szempontból is fontos. Egyrészt ez egy demokratikus folyamat, ahol a szavazók kiválaszthatják, hogy jövőre ki küzdjön meg a fideszes jelöltekkel az országgyűlési választáson. Másrészt mozgósítja az ellenzéki tábort, látjuk hogy alig 4 nap alatt több mint negyedmillióan adták le a voksukat. Az így megválasztott ellenzéki jelöltek már jelentős legitimációval vágnak neki a jövő évi választásnak. 

Az állami hírügynökség és a Fidesz nem beszél az előválasztásról. Így próbálják meg ,,távol tartani” a kormány szimpatizánsait?

Az ellenzéki előválasztás természetesen elsősorban a nem kormánypárti szavazóknak szól. Egy fideszes szavazó saját meggyőződéséből egyébként sem venne részt rajta. A Fidesz által uralt médiafelületek célja szerintem inkább az lehet, hogy minél kevesebb ellenzéki vagy bizonytalan szavazóhoz jusson el információ az előválasztásról. Úgy gondolom, hogy az ellenzéki szavazók számára az előválasztás egyfajta közösségi élmény is, ezért is bíztatok mindenkit, hogy aki még nem tette meg, vegyen részt rajta. Makón és Vásárhelyen szombaton és vasárnap is lehet majd szavazni, de a hétfői és keddi pótnapokon is nyitva lesznek a sátrak 8 és 18 óra között.

Mekkora részvétellel lenne elégedett az ellenzék?

Előre meghatározott részvételi célokról nem tudok. Az elemzők azt mondták, hogy 4-500 ezer választó vehet részt majd az előválasztáson. Az eddigi adatokból úgy gondolom, hogy ez bőven meg lesz. Azt azért figyelembe kell vennünk, hogy hazánkban országos előválasztásra még nem került sor, nincs akkora hagyománya, mint az Egyesült Államokban például. Mindenesetre a sátraknál állandó a forgalom, folyamatosan jönnek a választók, és a hétvégén még többen lehetnek majd.

Egy elemzés szerint a Jobbik a 106 körzetből 34-et nyerhet az előválasztáson. Ez vállalható eredmény lenne a pártnak? Mivel lenne elégedett a Jobbik?

Óvatos vagyok az előválasztási elemzésekkel kapcsolatban. Sok körzetben nagyon szoros lehet az eredmény, nagyon sok múlik a jelöltek és a pártok mozgósításán. Éppen ezért nehéz megjósolni a végeredményt, főleg országos összesítésben. Egy dolgot azonban le kell szögeznünk: a Jobbik a vidéki Magyarországon a legerősebb ellenzéki párt, és a vidéki Magyarország nélkül nincs kormányváltás. Ebből következik az is, hogy a Jobbik nélkül nincs kormányváltás. Én bízom abban, hogy az induló pártok közül a Jobbik fogja megnyerni a legtöbb körzetet az előválasztáson. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink