📺 Zeitler Ádám: valódi alternatívát kell nyújtani a választóknak

Valódi változásra van szükség, hiteles jelöltekkel helyi szinten is – erről beszélt a Makói Csípősnek adott interjújában Zeitler Ádám. A makói önkormányzati képviselőt megkérdeztük a hagyományos gyermekorvosi ügyelet megszűnéséről Makón, az épülő kínai gyárról és az önkormányzat, valamint a gimnázium viszonyát a sportcsarnok kapcsán.

Kevesebb mint egy év van hátra a következő választásig, hogyan értékeli a politikai élet változásait az elmúlt időszakban?

A tavalyi országgyűlési választások óta eltelt időszak megmutatta, hogy a gazdasági nehézségek, az óriási infláció, és az egyre nehezebb megélhetés mellett sem csökkent igazán számottevően a kormányzó pártok (Fidesz-KDNP) támogatottsága, és emellett az ellenzéki pártoké sem nőtt. Igazság szerint országos szinten nehéz is olyan elemeket felsorolni az ellenzék politikai tevékenységéből, amely okot adna némi reménykedésre. A tavalyi választás tanulságát továbbra sem vonták le a vezetők. Valódi változásra van szükség, hiteles jelöltekkel mind országos, mind helyi szinten. Csak így lehet elérni azt, hogy végre valódi alternatívát tudjunk felkínálni a választóknak.

A testületi ülésen elhangzott, hogy a ,,klasszikus” gyermekorvosi ügyelet megszűnt Makón és a felnőtt ügyeletre lehet vinni a gyermekeket. Mekkora gondot jelenthet ez a makói gyermekes családoknak?

Az ügyeleti rendszer országos szinten áll át egy új rendszerre. Fontos rögzíteni, hogy a testületi ülésen elhangzott tájékoztató alapján a sürgősségi ügyeleti rendszer nem változik. Azonban az alapellátási ügyeletben fontos változások lesznek, amelyeket előttünk már több vármegyében teszteltek a korábbi időszakban. A gyermekorvosi ügyeletet a járásközponti ügyeleti pontokon végzik azok működési idejében. A gyermekorvosi ügyeletet ellátása az alapellátási ügyelet feladatai közé került át. Előzetesen szerintem nehéz felmérni, hogy mekkora gondot fog jelenteni ez a változás. Jómagam úgy látom, hogy Makó eddig szerencsés helyzetben volt az orvoshiányt tekintve, és ez hatással volt az ügyeleti rendszerünkre is. Bevált dolgokon pedig kár változtatni.

A polgármester révén váratlanul több részlet is kiderült az ipari parkban induló kínai csomagoló gyárról. Jelentős áram- és vízigénye lesz és hatalmas szennyvizet keletkeztet. Kell-e aggódni a makóiaknak?

A gyár alapkő letételénél jómagam is jelen voltam. Az igaz, hogy a legtöbb információ az épülő üzemről a testületi ülésen hangzott el, korábban nagy volt a titkolózás, amely számtalan pletykának adott táptalajt. Szerintem egyszerűbb lett volna korábban tájékoztatni a közvéleményt a gyár jellemzőiről. Bár nem vagyok szakember, de azt le lehet szögezni, hogy korántsem olyan veszélyes egy csomagológyár, mint egy akkumulátorüzem. Van kapcsolatom a város vízszolgáltatásában dolgozó szakemberekkel, és a kitermelési kapacitást, illetve a tartalékot nem veszélyezteti a gyár által igényelt mennyiség. Az interneten a Szikszón található csomagológyár működéséről van fent egy videó, ajánlom minden érdeklődő makóinak, aki szeretne tájékozódni egy ilyen üzemről. Alapvetően azt ajánlom minden makói polgárnak, hogy mielőtt véleményt nyilvánítanak, járjanak utána az adott témának. Mindegy, hogy a témát kormánypárti vagy ellenzéki politikus hozza fel.

Visszatérve a makói gyárra: érdeklődve várom, hogy a jövőre meginduló termelés során mekkora lesz a külföldi vendégmunkások aránya. Illetve az is egy fontos szempont, hogy az üzemeltetés során a kínai cég hogyan viszonyul majd a munkavállalói jogokhoz, látjuk, hogy a Continentalnál is adódnak problémák ezzel kapcsolatban.

Minden évben előjön az önkormányzat és a József Attila Gimnázium közötti megállapodás a városi sportcsarnok kapcsán, hogy a gimisek tudják használni a testnevelés órák alkalmával. Mi lehetne itt egy hosszú távú megoldás?

Időszerű lenne 20 év után eldönteni, hogy az épület a gimnázium testnevelés óráinak helyszíne elsősorban, vagy a város sportcsarnoka. Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, teljesen lényegtelen ez a kérdés. De ha alaposabban megvizsgáljuk, mégiscsak nonszensz, hogy ekkora intézménynek nincs önálló tornaterme, és a fenntartó tankerület bérleti díjat fizet a városnak, miközben a két épület gyakorlatilag össze van építve. Érdemes lenne átgondolni, hogy a sportcsarnok üzemeltetésében nagyobb teret kapjon az iskola, a fenntartónak ne kelljen bérleti díjat fizetnie a testnevelés órák után, és általában véve élvezzen elsőbbséget a gimnázium érdeke a működés során. Mégiscsak az egyik legnagyobb makói oktatási intézményről van szó, ahová több száz diák jár.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink