11 + 1 hasznos infó, ha külföldről rendel vagy külföldre küld karácsonyra ajándékot

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Posta Zrt. adatai szerint az e-kereskedelem bővülésével a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások piaca évente átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben növekszik. A forgalom negyede az év utolsó két hónapjára  koncentrálódik. 

2014-ben minden eddigi rekordot megdöntve 13,5 millió belföldi csomagot szállított a Posta, ami 15 százalékos növekedést jelent a 2013-hez képest. 2015-ben pedig biztosan új rekord születik, az előzetes várakozások szerint 15 millió darabos csomagvolumennel kalkulálnak.

Ha az áruk az Európai Unión kívülről érkeznek, azokat vámkezeltetni kell, amelyre a postai szolgáltató vállalkozik. A külföldi csomagokkal kapcsolatos tanácsok a következők:

1. A fuvarlevélen fel kell tüntetni a beérkezett áru pontos megnevezését (pl. táblagép, telefon, pamut póló).

2. Az interneten cégtől megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentes, de 27 % áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.

3. Amennyiben EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de 27 % áfát fizetni kell, 150 és 700 euró között 2,5% vámot és 27% áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5% vámot kell megfizetni.

4. Amennyiben az áru valós értéke kétséges, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtását is kérheti a NAV.

5. Egyes termékek pl. gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények, nemzetközileg védett növények és állatok behozatalához külön engedélyt kell beszerezni.

6. Hamis termékek, kábítószerek behozatala tilos!

7. Az áruvizsgálatkor a NAV röntgenberendezést és speciális keresőkutyát alkalmaz, indokolt esetben pedig az ellenőrzés a postai szolgáltató jelenlétében a csomag kibontásával is történhet, amelyről minden esetben jegyzőkönyv készül.

8. A külföldről érkező áruk vámkezelését és kézbesítési előkészítését a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik. A fizetendő közterheket a csomag kiszállításakor kell megfizetni.

9. Az EU másik tagállamába küldött csomagot nem kell vámkezeltetni, azonban ha nem EU tagországba küld csomagot és annak értéke az 1000 eurót meghaladja, Egységes Vámáru-nyilatkozat kitöltése kötelező, míg 1000 euró alatt elegendő a postai feladáskor kitöltött fuvarlevél.

10. A kockázatosnak minősített csomagokat a NAV ellenőrzi, bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén pedig a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.

11. A hazai műkincsek védelme érdekében a NAV megakadályoz minden olyan küldemény külföldre küldését, amely Magyarországon védettnek tekinthető, illetve 50 évnél régebbi műtárgynak minősül.

+ 1 A karácsonyi forgalomban az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap, az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt  áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz. A külföldi rendelések esetében célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak ezen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig.

(NAV sajtóosztály)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink