140 éve született a makói kórház korábbi névadója

1882. március 27-én született egy Makó környéki tanyán Diósszilágyi Sámuel – róla emlékezett meg Dr. Tóth Ferenc munkája nyomán a makói József Attila Múzeum. A makói kórház 2013 januárjáig, a Hódmezővásárhellyel való összevonásig viselte a nevét.

Diósszilágyi Sámuel a makói gimnáziumban 1901-ben érettségizett, majd a budapesti orvosegyetemen szerezte oklevelét 1906-ban. 1908-ban magánorvosként, majd kerületi orvosként dolgozott Makón. 1920-ban a Makón működő megyei kórház belgyógyászati osztályának főorvosává nevezték ki. 1924-től a Makói Szervezett Munkások Dalkörének elnöke.

Tarnay Ivor alispán 1920-ban a Stefánia Anya- és Csecsemővédő Szövetség makói csoportjának ügyvezető igazgatójává nevezte ki. Ennek keretében zongoraművészeket (Bartók Béla, Dohnányi Ernő), hegedűművészeket (Telmányi Ede, Albertina Ferrari), kamaraénekeseket (Bazilides Mária), énekművészeket (Anday Piroska, Závodszky Zoltán) hívott meg Makóra. Mély barátság fűzte Móra Ferenchez. Makón ő volt a negyedik rádiótulajdonos.

Diósszilágyiék vendégszeretetét Tamási Áron, Németh László és Móricz Zsigmond is élvezte. Barátság fűzte Rudnay Gyulához, aki Espersit János meghívására három évig művésztelepet vezetett Makón. Két évig a kórház igazgató-főorvosa, 1947-től a makói József Attila Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke.

81 éves korában hunyt el, nem sokkal azután hogy Szegedre költözött. Emlékét 1989-től 2013-ig a Dr. Diósszilágyi Sámuel Területi Kórház – Rendelőintézet őrizte Makón.

A makói és a hódmezővásárhelyi kórházat 2013 januárjában vonták össze, így lett a neve Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »