200 millióért semmisítenek meg 5 milliárd forint értékű tesztet

Közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett PCR-teszt megsemmisítését rendelhette el az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), miközben erősen terjed a delta variáns Magyarországon, és napi több tízezer mintavétel történik azt országban – írja egy megbízható forrásra hivatkozva a Jelen. A lap úgy tudja, hogy a teszteket azért semmisítik meg, mert lejártak.

Noha hivatalos megkeresésükre az Országos Kórházi Főigazgatóság csak annak magyarázatával szolgált, hogy miért is nem adnak ki nekik információkat (a feltett kérdések veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a befolyástól mentes feladatellátásban), a Jelennek elég konkrét információi vannak arról, milyen teszteket is kell megsemmisíteni. Úgy tudják, hogy

  • a Fosun tesztből 3,4 milliárd forintért vásárolt (6070 forintos darabár) a külügy, és ezek március végén, április elején jártak le;
  • a Clinomics termékéből 161 millió forintért vettek (2593 forintos darabár), ezek pedig április 20-án jártak le;
  • míg a Maccura tesztjéből 1,355 milliárd forintért vásároltak (4106 forintos darabár), és ezek április 7 és 13 között jártak le.

A megsemmisítésért a lap szerint darabonként 206 forintot kell fizetnie az államnak a Septox Kft. számára, ez pedig összességében kb. 206 millió forintot jelent, írják.

A PCR-teszteket 19 500 forintos hatósági árban maximalizálta korábban a kormány, és teszteltetniük kell magukat azoknak is, akik halasztható műtétre mennének a kórházakba védettségi igazolvány nélkül úgy, hogy arra nincs megfelelő orvosi indokuk.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink