54 sajtópert vesztett tavaly a kormánymédia, a kormányfüggetlen 5-öt

2021-ben a Fidesz-barát lakájmédia tízszer annyi sajtóhelyreigazítási pert vesztett el, mint a kormánypárttól független szerkesztőségek – derül ki az Átlátszó összesítéséből.

A Fidesz által leuralt médiatermékek jellegzetes módszere már évek óta, hogy az egyik leír valami negatívumot egy ellenzéki politikusról, aztán ezt átveszi és tovább habosítja a sajtóbirodalom többi tagja. A legképtelenebb lejárató vádakat is tényként közlik, mindenféle bizonyíték nélkül. Az érintett hiába cáfol, az olvasók/nézők ugranak a botrányra és készpénznek veszik, hiszen „bemondta a tévé” és „megírta az újság”.

Az érintettek természetesen perelnek és általában nyernek, de ez leginkább csak erkölcsi győzelmet jelent számukra, hiszen a lejáratásuk már megtörtént.

Az Átlátszó közadatigényléssel megkérdezte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy a Ripost, a Lokál (2020-ban szűnt meg, de ettől még lehettek perei 2021-ben), a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok, a közmédia, az Origo, a 888, a TV2 és a HírTV ellen hány darab sajtóhelyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el ezek a szerkesztőségek.

A bíróságtól kapott adatok szerint a 444, az RTL Klub, a Telex és a 24.hu összesen 5 helyreigazítási pert vesztett el tavaly. Az Átlátszó, továbbá a Magyar Hang és a HVG egyet sem.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az államtitkár szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúria azon döntését, amely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja januárban – mondta Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke az rtl.hu-nak. A jövőbeli munkabeszüntetésekre azonban ez nem lesz hatással, mert azóta a kérdést már jogszabály rögzíti.

Tovább olvasom »