’56-os pólóban a Biszku-peren

Péntek délelőtt újrakezdődött az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt, 94 éves Biszku Béla pere a Fővárosi Törvényszéken. 

29649563

Biszku Béla az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt. A vádirat a forradalom leverése után részt vett annak a karhatalomnak a megszervezésében és irányításában, amely halálos áldozatokat követelő sortüzeket adott le fegyvertelenül demonstráló polgárokra. Biszku Béla a büntetőperben részletes vallomást nem tett, de bűnösségét mindvégig tagadta.

Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt. Júniusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság, felderítetlenség miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított.

81420295

A pénteki tárgyaláson ’56-os pólóban vonultak be Biszku Béla tárgyalására a Jobbik IT-sek Novák Előddel. A Jobbik alelnöke elmondta: felháborítónak tartja, hogy Biszku még mindig kapja luxus nyugdíját, és tette büntetés nélkül maradhat. A háborús bűntettel vádolt férfi védője elfogultsági indítványt nyújtott be a bíróval szemben: mint mondta, az ügy politikai kontextusba került, érezhető, hogy az eljárást szeretnék mielőbb lefolytatni, és elmarasztalni a terheltet.

Biszku Béla a tárgyaláson tolószékkel jelent meg, majd elaludt, miközben a bíró az eddig keletkezett iratokat ismertette, a szakértői véleményeket felolvasta. Csak többszöri szólításra tudták felébreszteni.

(alfahír.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Makón is volt munkáltatói road show

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal munkatársai többek között Makón, Kisteleken, Hódmezővásárhelyen és Szegeden szervezett eseményeken a munkáltatók számára kedvező feltételű, foglalkoztatást elősegítő uniós pályázati forrásokról tájékoztatták a résztvevőket – írja a hivatal honlapja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink