66 éve döntötték le a szovjet emlékművet Makón

Az 1956-os forradalom október 26-án kezdődött Makón: a József Attila Gimnázium tanulóinak tüntetése után a helyiek ledöntötték a szovjet emlékművet. 

A város irányítását átvette a Nemzeti Bizottság. Makó rendőrkapitánya, Fazekas Lajos a rendőrség előtt fegyvertelenül fogadta a tüntetőket, és jóváhagyta, hogy a rendőrök és a nemzetőrök együtt óvják a nyugalmat. November 9-én öt szovjet tank jelezte a szabadság végét. A Nemzeti Bizottságot november 21-én számolták föl, vezetőjét karhatalmisták Szegedre vitték.

A szovjet emlékművet 1951-ben állították fel. A ledöntés utáni újraépítés során a korábbi sztálinista címert, a Kossuth címeres változatra cserélték le. A domborművön szovjet katonák zászlót adnak át a magyar népnek akiket egy munkás, egy paraszt, egy gyermekét tartó anya, és egy fiatal úttörő képvisel. A képeken az úttörő nem látszik mert a fal melletti részen takarásban van. Erre a köralakú domborműre épült fel agy magas felfelé keskenyedő oszlop, tetején ötágú csillaggal.

Az 1990-es lebontás után a maradványokat a József Attila Múzeumba vitték. Ezt követően, 1996-ban került a Csanád vezér térre az 1956-os emlékmű. Tervezője Jámborné Balog Tünde, a város díszpolgára, a kivitelezője Szügyi László volt.

(Kiemelt kép: Makói Hírek 2015. október 22-i különszám.)

A cikk első megjelenése 2019.10.22-én volt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »