66 éve döntötték le a szovjet emlékművet Makón

Az 1956-os forradalom október 26-án kezdődött Makón: a József Attila Gimnázium tanulóinak tüntetése után a helyiek ledöntötték a szovjet emlékművet. 

A város irányítását átvette a Nemzeti Bizottság. Makó rendőrkapitánya, Fazekas Lajos a rendőrség előtt fegyvertelenül fogadta a tüntetőket, és jóváhagyta, hogy a rendőrök és a nemzetőrök együtt óvják a nyugalmat. November 9-én öt szovjet tank jelezte a szabadság végét. A Nemzeti Bizottságot november 21-én számolták föl, vezetőjét karhatalmisták Szegedre vitték.

A szovjet emlékművet 1951-ben állították fel. A ledöntés utáni újraépítés során a korábbi sztálinista címert, a Kossuth címeres változatra cserélték le. A domborművön szovjet katonák zászlót adnak át a magyar népnek akiket egy munkás, egy paraszt, egy gyermekét tartó anya, és egy fiatal úttörő képvisel. A képeken az úttörő nem látszik mert a fal melletti részen takarásban van. Erre a köralakú domborműre épült fel agy magas felfelé keskenyedő oszlop, tetején ötágú csillaggal.

Az 1990-es lebontás után a maradványokat a József Attila Múzeumba vitték. Ezt követően, 1996-ban került a Csanád vezér térre az 1956-os emlékmű. Tervezője Jámborné Balog Tünde, a város díszpolgára, a kivitelezője Szügyi László volt.

(Kiemelt kép: Makói Hírek 2015. október 22-i különszám.)

A cikk első megjelenése 2019.10.22-én volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve hunyt el Ferenczi Sándor orvos, pszichoanalitikus, a magyar pszichoanalitikai iskola megteremtője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink