80 éve hunyt el a makói villanytelep igazgatója, József Attila barátja

Kesztner Zoltán 1912-ben került a makói villanytelep élére, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott.

Kesztner Zoltánról a makói József Attila Múzeum oldalán emlékeztek meg.

Kesztner Zoltán (1875-1942) villamosmérnök Rahón született, apja járásbíró volt, a műegyetemen végzett és a Ganz és Társa Villamossági Rt. mérnöke lett. Ő irányította a pozsonyi villamosvasút építését és 23 évesen a pozsonyi vasút igazgatóhelyettese lett. Hosszabb időt töltött Moszkvában, részt vett az észak-olaszországi villamosvasút építésében, Egyiptomban az asszuáni vízműtelep építésében.

Még Pozsonyban nagyfeszültségű áramütés következtében másfél emelet magasságból lezuhant, súlyos sérülései miatt élete végéig bicegve járt. Ezzel függött össze ideges, indulatos természete.

Hatalmas könyvtárat gyűjtött, ha valahova mennie kellett az utcán is olvasva andalgott.Kedvtelésből valóságos iparművésszé vált. A József Attila Múzeum gyűjteményében található néhány rézdomborítása, díszes könyvkötése és faragása. Életeleme volt a sakkozás, József Attilával szívesen és sokat játszott. A házuk belső részében a folyosó végén volt egy kis szoba ahol a fiatal József Attila lakott, ha a Kesztner-ház vendége volt. A szobába lévő bútor-együttest Tóth Ferenc múzeumigazgató vásárolta meg a múzeum számára, ma a József Attila emlékhelyként ismert Espersit-ház kiállítóhely hátsó traktusában látható.

Kesztner és József Attila egyre elmélyülő barátsága nyomon követhető a kötetek ajánlásaiban. Első kötetét, a Szépség koldusát így dedikálta Kesztner Zoltánnak: „Kesztner Zoltán bátyám fogadja szeretetem jeléül. / Makó, 1922. dec. 19. József Attila”

Kesztner Zoltán 80 éve, 1942. január 22-én hunyt el.

(Fotók: József Attila Múzeum)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Szolidaritást vállaltak a JAG tanárai

Mint az ismert, ma, a pedagógusok világnapján kezdődtek azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.

Tovább olvasom »