900 millió forint értékben kaptunk volna covid teszteket, de a kormánynak nem kellett

Visszalépett a magyar kormány abból az uniós programból, amely révén az ország mintegy 900 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást kaphatott volna gyors- és PCR-tesztek vásárlásához – írja a Népszava az Európai Bizottság Ujhelyi István szocialista EP-képviselőnek adott válaszára hivatkozva.

Sandra Gallina egészségpolitikai főigazgató levelében azt írta a politikusnak, hogy eredetileg 20 tagállam jelezte részvételét a programban, de kettő időközben úgy döntött, nem él ezzel a finanszírozási lehetőséggel.

Botrányos, hogy az Európai Bizottságtól kellett megszereznem azt az információt, hogy a kormány bár előzetesen jelezte részvételét a programban, végül lemondott 900 millió forintról

– nyilatkozta Ujhelyi. A tavaly indított programot a kormány is támogatta, melynek keretében az EB 100 millió eurót különített el a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez. A teszteket azoknak szánták, akik nem tudnak európai Covid-igazolványt szerezni, mert az EU-ban nem elfogadott vakcinával oltották be őket.

Ujhelyi emlékeztetett rá, hogy bár Magyarország 2,37 millió eurónyi támogatást kapott, arról magyar jelentést nem látott, hogy hány állampolgár kapott ingyenes vagy kedvezményes tesztet a támogatás révén. Erről a kormánynál is érdeklődött közérdekű adatigénylés formájában, de választ nem kapott.

Az eset kapcsán a Népszava is megkereste a Miniszterelnökséget, de végül az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) válaszolt sajátos magyarázattal előállva a 900 millió lemondásáról: ,,a projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink