Százhetvenhat migránst nem látunk egy ideig

Az elmúlt tíz napban a Szegedi Járásbíróságra összesen 188 érdemi ügy érkezett, minden esetben a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. Tíz esetben került sor fellebbezés bejelentésére enyhítés érdekében. 

A kiutasítások tartama az alábbi megoszlású volt: 77 esetben 1 év, 99 esetben 2 év. A bíróság összesen 5 ügyben az iratokat – a vádlott meg nem jelenése miatt – az ügyésznek visszaküldte. A tárgyalt ügyek többségében magukat afgán, szír és pakisztáni állampolgárságúnak valló személyek büntetőjogi felelőssége kérdésében döntöttek a bírák.

A tárgyalások zavartalanul megtartásra kerültek, a vádlottak védelemhez, valamint anyanyelv használatához fűződő jogai messzemenőkig biztosítva voltak, figyelemmel arra, hogy a védő és a tolmács valamennyi tárgyaláson részt vett; a védő a vádlottak érdekében perbeszédet tartott, a tolmács pedig az eljárás alapját képező vádfeljegyzést, valamint az eljárási cselekményeket, továbbá a bíróság részéről részletesen indokolt ítéletet szóbeli tolmácsolás útján lefordította. A vádlottak minden esetben nyilatkoztak arról, hogy az eljárás menetét és a bíróság döntését megértették, valamint az ítélet írásbeli fordítását nem kérik.

(Szegedi Törvényszék sajtóosztály)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink