Sikeres évet zárt a makói Szirbik Miklós Egyesület

Az egyesület február 13-án tartotta közgyűlését, amelyen a 2019-es esztendőt zárták le. A beszámolók alapján megállapítható, hogy eredményes évet hagyott maga mögött a 40 tagot számláló civil szervezet.

Az egyesület elnökének beszámolójából kiderült, hogy a vezető tisztségviselők – Forgó Géza elnök, Halász Tamás alelnök, Vizi Dávid Máté alelnök és Lengyel István titkár – semmiféle juttatásban, ill. tiszteletdíjban nem részesült.

A Szirbik Miklós egyesület legfontosabb feladata a várostudat és a lokálpatriotizmus erősítése, a helytörténeti kutatások szervezése és a közművelődési tevékenységek támogatása. Ezeket a célokat kiadványokkal, városismertető sétákkal és kerékpártúrákkal, valamint a maroskult és a marosvlog című projektjeivel éri el.

2019-ben sikerült az egyesület kiadványsorozatában a Makói Kincsestárban megjelentetni Forgó Géza és Mendei Árpád összeállította Emléktáblák és emlékjelek Makón című kötetet. A 250 oldalas kiadvány hiánypótló mű, és jól kiegészíti a város szobrait bemutató, Urbancsok Zsolt szerkesztette tavalyi kiadványt.

Országosan is különleges az Apjok Vivien és Vizi Dávid Máté által szerkesztett és megújulás előtt álló maroskult helytörténeti blog, valamint a Zeitler Ádám szerkesztette marosvlog, amely 2020-ban új részekkel gyarapodik.

Az egyesület 2019-ben kilenc programot szervezett, amelyek népszerűségét jól jelzi, hogy a tagságon kívül is sok érdeklődőt vonzott. Különleges volt a Ford karaván Makón című rendezvény, amikor az érdeklődők veterán járművekkel végigjárták a város azon helyeit, amelyek köthetők a Galamb családhoz, és egyúttal fel lett újítva az elhanyagolt családi sírbolt is. A rendezvényen együttműködő partner volt Makó Város Önkormányzata, a Maros-parti Veránjárműveket kedvelők Egyesülete és a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Az egyesület alakulásától kezdve szervez városismereti túrákat. Legnépszerűbbek a kerékpáros rendezvények, amelyek a Makó Belvárosi Szent István király Plébániával közös rendezvények.

A Szirbik Miklós Egyesület a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Csoportja segítségével jó kapcsolatokat ápol romániai és szerbiai magyar civil szervezetekkel. A tagság tanulmányi kirándulásokon ismerkedik a határon kívülre rekedt magyarok kulturális-helyismereti munkásságával. Rendszeresen megemlékezik például Pécskán, Klebelsberg Kuno tevékenységéről.

Az egyesület működését a tagdíjak és a nyertes pályázatok mellett a magánszemélyek támogatása biztosítja. Az elnökség a maga és a tagság nevében köszönettel tartozik Czirbus Gábor alpolgármesternek, Kovács Sándor és Zeitler Ádám önkormányzati képviselőknek, valamint dr. Szatinszky Andreának a programokhoz nyújtott anyagi támogatásért. Dr. Szatinszky Andrea elismerő szavaira méltán büszke az egyesület minden tagja

„A helytörténeti kutatások csodálatra méltóan igényesek Makón, minden értékre igyekeznek kitérni, és én örömmel támogatom a kutatásokat. Makó gyönyörű város, minden elődöm onnan származik, lenyűgöző az egyesület szeretete a város és értékei iránt”.

A makói Szirbik Miklós Egyesület rendezvényével, kiadványaival és az interneten elérhető helytörténeti tartalmaival a várost népszerűsítő és a lokálpatriotizmust erősítő munkát folytat. A hazai és nemzetközi kapcsolathálózatának köszönhetően a médiában rendszeresen megjelennek híradások az egyesület tevékenységéről.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

50 éve hunyt el Szécsi Pál, magyar énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink