A nap témája: Nem sokat jelent a megemelt nyugdíj, a kiegészítés és a nyugdíjprémium

Alapvetően nem változtat a nyugdíjasok helyzetén, csak pár napos fellélegzést kaptak azzal, hogy pénteken megérkezett a számlájukra a 4,5 százalékkal megemelt nyugdíjuk, az emelés miatt az év előző hónapjaira járó egyösszegű kiegészítés és a nyugdíjprémium – írja a Népszava.

Már csak azért is helyesebb lenne nyugdíjemelés helyett egy állami tartozás megadásáról beszélni, mert az idősek közül sokan már maguk is adósok lettek a nyár óta száguldó infláció miatt – véli Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke.

A bajban lévő idős emberek lelkét töri meg a szégyenérzet, pedig nem ők tehetnek róla, ha nem tudják időben befizetni a számlákat, nem tudnak új cipőt venni, nem tudják megcsináltatni a fogukat, s ezért kerülik a társaságot – olvasható a portálon.

Több mint egymillió nyugdíjas a most 142 ezer forintos medián nyugdíj alatti összeget kap kézhez havonta, 600 ezren százezernél is kevesebbet. Ebben a körben már a második kötelező rész, a koruknak és egészségi állapotuknak megfelelő élelmiszerek megvétele sem megy, az egészségükkel pedig alig tudnak foglalkozni, romlik az életminőségük, a szükséges gyógyszereik nélkül veszélybe kerülhet az életük is – véli Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) soros elnöke.

A 14 százalékos éves nyugdíjemelésüknek fedezni kellene a háztartási energia átlagosan 64,4 százalékos drágulását, ezen belül a vezetékes gáz 121 százalékos áremelését, és ebből kellene kigazdálkodniuk a tavalyihoz képest idén 51 százalékkal többe kerülő alapvető élelmiszerek megvásárlását is.

A Nyugdíjas Parlament az idősek helyzetének javítására az éves nyugdíjemelés módszerének gyökeres átalakítását javasolja. Karácsony Mihály szerint nem véletlen, hogy a parlamenti képviselők, az állami vezetők után nemrég a jegybankelnök fizetésének emelését is az előző év bruttó béremelésének mértékében határozták meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »