Korhű módon állították vissza a Rónay Tibor kúria kerítését

Elkészültek a kerítéselemek korhű másolatai, viszont sajnos anyagi okokból csak vasból és nem öntött vasból tudtuk megvalósítani. Az elemeket azonban a korabeli fényképek alapján készítették el a Miskolc melletti Parasznya községbenadta hírül a héten a kiszombori Rónay Tibor-kúria csapata.

Az elemeket összekötő kovácsoltvas oszlopok eredetiek, azokat lakossági összefogásból sikerült beszerezni. A kerítés felépítésével betekintést kívánnak nyújtani, egy időablakot nyitni azokba a száz évvel ezelőtti időkbe, amikor is a kastély, a plébánia, a kúriák körül a kőkerítés mellett ilyen jellegű kovácsoltvas kerítés határolta az épületeket. Gyönyörű látványt nyújtott, igazi skanzen településközpont lehetett – fogalmaztak oldalukon az üzemeltetők.

A tervek szerint tavaszra végeznek az épület felújításával, a kerítés mögötti kis részben pedig egy játszóteret alakítanak ki padokkal.

A Szent István téri ingatlant Rónay József építette későklasszicista stílusban 1854-55-ben. Halálát követően Mihály lett a tulajdonos, aki Csongrád vármegye első alispánja lett 1848-ban. A szabadságharc bukása után Aradon tartották várbörtönben, ahonnan 1854-ben szabadult. Utolsó Rónay tulajdonosa Mihály volt 1909-től, aki egészen az államosításig élt a kúriában, 1949-ben költözött Szegedre. Ezt követően a kúria a helyi termelő szövetkezet kezelésébe került. Csanádi Ferenc lokálpatrióta vállalkozóhoz 2020 decemberében vásárolta meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Hétfőn Makóra jön Magyar Péter

Nem csak Makóra, hanem Csongrádra, Szentesre, Szegedre, Hódmezővásárhelyre és Mindszentre is ellátogat hétfőn a Tisza Párt EP-listavezetője. Magyar Péter a makói könyvtár előtti területen tart fórumot.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink