Meddig ingyenes az ingyenes készpénzfelvétel? (x)

Magyarországon az ingyenes készpénzfelvételt minden bank kínálja, mivel törvény kötelezi őket erre. De pontosan mit jelent az ingyenesség és mikor nem érvényes?

Létezik banki és törvényi ingyenes készpénzfelvétel

Többféle ingyenes készpénzfelvétel létezik. Az egyiket törvény biztosítja, de ehhez egy ingyenes nyilatkozatot kell leadni a banknál. Mindegy, hogy melyiknél, de egyszerre csak egy banknál lehet érvényben ilyen nyilatkozat.

A másik ilyen lehetőség a bankok általában saját ATM hálózatán nyújtott ingyenes készpénzfelvétel havonta. A két kedvezmény együtt úgy érvényes, hogy a banki kedvezményt a törvényi helyettesíti és ha ez után még jut a bank kedvezményéből, akkor a maradékot kapja meg az ügyfél.

A banki kedvezmény szólhat más bankok ATM-jeire is, ha a két bank megállapodik egymással. Ezáltal az ügyfelek számára nagyobb hálózatot biztosítanak, ahol díjmentesen juthatnak hozzá a pénzükhöz. A törvényi ingyenes készpénzfelvétel viszont ezzel szemben biztosan vonatkozik minden magyarországi ATM-re, amely forintot ad ki. Még devizaszámláról is működhet a dolog, ha valaki oda kapja a fizetését, a lényeg, hogy maga a készpénzfelvétel forintban történjen és magyarországi ATM-ből, továbbá legyen nyilatkozat az ingyenes készpénzfelvételről a banknál.

Az ingyenesség korlátai

Fontos azonban figyelembe venni, hogy az ingyenes készpénzfelvételre külön feltételek és korlátozások vonatkoznak. A banki kedvezmények általában csak meghatározott darabszámra szólnak havonta, tehát havonta egy megadott mennyiségű tranzakcióról van szó, összeghatár nélkül.

A készpénzfelvételre az ATM-ek és a bankkártyák is külön-külön összeglimitet szabnak meg, aminek semmi köze az ingyenes készpénzfelvételhez, mivel az minden készpénzfelvételre érvényes. Az OTP, K&H és Erste Bank még korlátozza vagy külön díjjal „bünteti” is a nem saját bankszámlás ügyfeleit.

A törvényi ingyenes készpénzfelvétel szabályai szerint a leadott nyilatkozat szerinti bankszámláról a hozzá tartozó bankkártyával ingyenes havonta legfeljebb 2, összesen legfeljebb 150 000 forint felvétele bármely magyarországi ATM-ből, forintban.

Eddig a határig a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő 0,6 százalékos banki díjat sem kell megfizetni.

Az ingyenes határ túllépése

Ezeknek a határoknak a túllépése viszont már pénzbe kerül és általában nem olcsó. A harmadik készpénzfelvétel díja tehát már mindenképpen pénzbe kerül. De mi történik akkor, ha az első vagy a második készpénzfelvétel meghaladja a 150 000 forintos összeget?

A bank ebben az esetben megosztja a költségeket az ingyenes és az ingyenes feletti rész arányában. Ez a százalékos díjakra vonatkozik. A fix díjat vagy megosztja a bank, vagy teljes összegben felszámítja. Ez bankonként változik és még a bankok hirdetményeiben sincs mindig benne, ezért érdemes megkérdezni a pontos számítási módot bank ügyfélszolgálatától.

Figyelni kell arra is, hogy a készpénzfelvétel lekönyvelése számít az ingyenesség határának kiszámításánál. Ezáltal hónap végén, főleg hétvégén és idegen ATM-ből felvett készpénznél átcsúszhat a tranzakció elszámolása a következő hónapra, ami módosíthatja azokat az összeg vagy darabszámhatárokat, amiket az ügyfél gondol a saját havi keretéről. Ezért jobb elkerülni a hónap végi készpénzfelvételeket.

Még több ingyenes készpénzfelvétel kéne?

Van lehetőség arra, hogy megnöveljük az ingyenességet a BiztosDöntés.hu tanácsai segítségével.

Egyrészt a MagNet Bank törvényi nyilatkozat nélkül is ugyanúgy nyújtja az ingyenes készpénzfelvételt, mint a törvényivel. Tehát ha valaki más banknál adja le a törvényi ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot, akkor a MagNetnél és a másik banknál együttesen havi 300 ezer forintot is felvehet.

Másrészt, akinek van Revolutja, az 75 ezer forintot felvehet ingyen bármely ATM-ből a világban bárhol, így Magyarországon is.

A MagNet és Revolut bankokkal összesen akár havi 375 ezer forintig is kitolható az ingyenes készpénzfelvétel határa. Ennél több pénzt havonta már valószínűleg nem érdemes kivenni, helyette inkább érdemes vásárolni a bankkártyával vagy fizetési kérelmet használni átutalás helyett, mert mindkettő egy teljesen ingyenes tranzakció. Ezekhez csatlakozik 2024. szeptember 1-től a QR-kódos átutalás, mely szintén teljesen ingyenes lesz.

Ahogy az a fentiekből is kiderül, érdemes alaposan megismerni a saját bankunk ajánlatait, illetve igénybe venni a törvényi ingyenes készpénzfelvételt, hogy ezzel minimalizáljuk a készpénz felvételével kapcsolatos költségeket.

Egyre több lehetőség van ingyenes banki tranzakciókra, így érdemes nem csupán a készpénzfelvételre gondolni. Sok bank (OTP Bank, Erste Bank, K&H Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank) alkalmaz olyan hűségprogramokat, melyek keretében kuponokkal és bankkártyás fizetéssel olyan vásárlási kedvezmények érhetők el a megjelölt kereskedőknél, melyek készpénzzel nem érvényesíthetők.

Szponzorált cikk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »