,,A cigányság sokat tett az utálatáért”

A címben olvasható kijelentést Kocsis Krisztián, roma származású agykutató nyilatkozta a megyei napilap szombati számában. Ő maga egy romatelepen nőtt fel, ám kiemelték abból a közegből és jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen kutat, tanul. 

Kocsis Krisztián egy pécsi putriban élt, mint fogalmaz: ,,hamarabb tanultam meg kábelt olvasztani, fát lopni, mint átölelni valakit”. Volt hogy elküldték a boltba pénz nélkül. Ügyes legyél – mondták neki, ám eleinte nem lopott semmit, ezért megverték otthon. – Így szocializálódtam, ez volt az első közeg, ahol tanítottak – nyilatkozta az újságnak.

A kulcsmomentum az volt, hogy kiemelték a közegből. Egy férfi, – akiről később kiderült, hogy az apja, – Budapestre vitte, majd állami gondozásba került, hat évesen pedig nevelőszülőkhöz. Következhetett az általános iskola, majd a gimnázium, közben pedig 15 évesen országos bajnok lett kenuban. 2008-ban kezdte a biológus szakot, négy év múlva lediplomázott, jelenleg a doktori iskolában tevékenykedik.

Szerinte, hogy egy cigány fiatal kitörjön a közegből pozitív mintát kellene látnia, kell egy jó családi háttér, de a legfontosabb, hogy mindenkinek rá kell jönnie, hogy mi motiválja. Véleménye szerint a ,,gyerekeket sajnos nem lehet elvenni a családjuktól”, ezért ,,meg kell szakítani a rossz irányokat, mert a negatív mintát mindenki a családból viszi.”

Meglátása szerint a cigányság sokat tett az utálatáért. Ezért lenne fontos a romák és a nem romák közötti párbeszéd, ami talán apró pozitív elmozdulást eredményezhet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink