A Csanádi pusztákon és a Maros-ártérben is láthatunk szarvasmarhákat

Leválasztottuk a borjúgulyát. A Körös-Maros Nemzeti Park több részterületén, így a Csanádi pusztákon és a Maros-ártérben is láthatunk legelésző magyar szürke szarvasmarhákat – írja oldalán a nemzeti park.

Az igazgatóság Montág-pusztai Állattartótelepéről tavasszal a legutóbbi ellési szezonban világra jött fiatal borjak még anyjukkal együtt mentek ki a legelőkre, július közepén azonban megtörtént a leválasztásuk. Belőlük alakították ki a borjúgulyát.

A borjak között 19 tenyészbikajelölt is van, melyeket átszállítottak a Kardoskút-Sóstói Állattartótelepükre. A többieket, mintegy 166 borjút, az Igaz-tanyai gulyaállásra szállítottak. Itt először 3-4 napig még karámban tartották őket, s arra törekedtek, hogy hozzászokjanak a villanypásztoros legeltetéshez. Utána kikerültek a tágas legelőre, ahol két mudi kutya is segédkezik a terelésükben.

A szürkemarha növendékek jelenleg a Maros-ártérben legelésznek. Ez a gulya is népes, 179 egyedből áll. A tehénállományból két, egyenként 170 egyedből álló gulyát alakítottak ki, melyek közül az egyik a Kopáncsi-pusztán, a másik pedig a Királyhegyesi-pusztán legel.

(Fotó: illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Nem lesz jó idő a héten, visszatér az éjszakai fagy

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.

Tovább »

A nap idézete

551 éve hunyt el Janus Pannonius (magyarosan Csezmiczei János vagy Cesinge János) pécsi püspök 1459-től haláláig, az első név szerint ismert magyar(-horvát) költő és humanista.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink