A Csongrád megyei közgyűlés fideszes elnöke összeférhetetlen volt, amikor kinevezték

Gémes László a Kurca TV-t üzemeltető „Kurca-Völgye” Szegvári Környezet-, Víz és Természetvédelmi Egyesület elnöke volt – méghozzá a megyei közgyűlés megalakulásakor is, bár korábban ennek ellentmondóan nyilatkozott – közölte az Átlátszó. Ismeretes, hasonló összeférhetetlenség miatt zárták ki korábban dr. Kiss Attila, jobbikos politikust a testületből, mivel az törvénysértő. Gémest egyébként a Kurca TV-nél a fia követte.

Gémes László korábban Szegvárt vezette, Szentesen indult polgármesternek, de kikapott. Gémes Lászlóról korábban az is kiderült, hogy

úgy szavazott a jobbikos dr. Kiss Attila kizárásáról, hogy valójában ő is érintett volt.

Az oknyomozó portál felidézte: a Csongrád Megyei Közgyűlés méltatlansági okra hivatkozva kizárta a jobbikos megyei önkormányzati képviselőt, mivel a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény hatálya alá tartozó sajtótermék kiadójának a vezetője volt. Gémes László a Kurca TV-t üzemeltető „Kurca-Völgye” Szegvári Környezet-, Víz és Természetvédelmi Egyesület elnöke volt a kizárásról történt szavazás idején.

Ez azt jelenti, hogy

a Kurca TV egyesülete médiaszolgáltató, az NMHH listájában szerepel. A médiaszolgáltató média-tartalomszolgáltató, a törvény szerint pedig ugye – ami miatt a jobbikos Kiss Attilát kizárták – önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató ügyvezetésének tagja. Az egyesület ügyvezetése az elnökség, az egyesület elnöke Gémes László, ami, levezetve, ugyanúgy összeférhetetlen.

Gémes akkor azt is írta, 2019. március 9. óta nem elnöke a Kurca-völgye Egyesületnek. De ennek akkor még nem volt nyoma. A legfrissebb bírósági adatok szerint valójában november 18-án történt változás.

Gémes László 2019. november 20-ig volt az egyesület elnöke, addig a napig fennállt nála is az összeférhetetlenség. Ezt nem jelezte az októberi alakuló ülésen.

Ugyanakkor a törvény lehetőséget ad a képviselőknek, 30 napon belül megszűntessék az összeférhetetlenséget, amit végül sikerült is Gémesnek megtenni.

Az Átlátszó teljes cikkét itt lehet elolvasni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink