📺 A falusi posták bezárását jelenthetik az ,,átszervezések”

Mint ismert, a posta jelentős „átszervezésbe” kezdett azok után, hogy bejelentette: racionalizálni akarja költségeit. Ennek jele lehet, hogy már tavaly szóba került, hogy a Posta és a Takarékbank együtt „racionalizálná a működését”, amelynek igen könnyen az lehet a vége, hogy többszáz kistelepülésen bezárhatnak a posták. 

A Takarékbank a Magyar Posta akkor egy közös közleménnyel vélte indokoltnak a „fejlesztést“, azzal alátámasztva, hogy a jövőben közösen fejlesztenék szolgáltatásaikat a kistelepüléseken, mivel az összesen 3500 fiók jelentős része nem üzemeltethető nyereségesen. Az összevonás egyes szakértők szerint 800 posta bezárását jelentené, ezzel főként a kistelepüléseket nehéz helyzetbe hozva.

A legfrissebb hírek szerint további költségcsökkentést foganatosítana a posta azzal, hogy a postai dolgozók munkaóráját csökkentenék, illetve kötelező szabadságolást írnának elő a számukra. Utóbbi azzal járna, hogy a dolgozók idei szabadságuk 70 százalékát kötelesek lennének kivenni júniusig. Arról egyelőre nincs információ, hogy a munkaidőcsökkentés bércsökkenéssel is járna. Ráadásul a Magyar Posta az idei béremelést is elmulasztotta. 

A „racionalizálás” óriási problémákhoz vezethet

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője a hétfői sajtótájékoztatóján jelezte, hogy aláírásgyűjtést kezd annak érdekében, hogy a kistelepülések postái ne kerüljenek veszélybe.  Elmondta, hogy ennek a “racionalizálásnak” rengeteg kistelepülés lehet kárvallotja, amely 800 postahivatalt érintene. 

Kiemelte, hogy három lépésben kívánja felhívni a lakosság figyelmét a probléma súlyosságára.

  1. Aláírásgyűjtésbe kezd minden érintett településen, hogy a postahivatalokat ne zárják be. A lakosság nyomásgyakorlásával szeretné meggátolni a bezárásokat.
  2. Levelet ír minden érintett kistelepülés polgármesterének, hogy segítsék a munkáját, hogy a parlament elé tárhassa a települések véleményét.
  3. Határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy jogi lehetősége se lehessen a bezárásoknak. A jelenlegi törvények szerint 1000 fő alatti településeken nem kötelező fenntartania a postának hivatalt. Az új javaslat szerint ezt 500 főre vinné le.

„A postahivatal maradt a falvakban az utolsó olyan pénzintézet, ahol az ott lakó, zömében idős emberek tudják intézni a pénzügyeiket. Amikor évekkel ezelőtt bezárták a takarékszövetkezeteket, komoly kellemetlenségeket okozott az ott élők számára”

– emlékeztetett a jobboldali néppárt politikusa, hozzátéve: ez tipikus lépése annak, hogy cserbenhagyják a vidéken élő lakosságot. 

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

📺 Ledes közvilágítást építenek ki egész Kiszomboron

A község ezzel a beruházással próbál spórolni, számításaik szerint öt éven belül megtérül – derült ki a keddi testületi ülésen. Elfogadták Bajnóczi János költségcsökkentési javaslatait is és árajánlatot kérnek a mártélyi üdülő tetőszerkezetének felújítására.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A magyar lakosság több mint fele lejjebb veszi a fűtést

Alacsonyabb hőmérséklettel, gyorsabb zuhanyzási idővel és LED-es izzókkal terveznek spórolni a legtöbben a magyarok közül a megnövekedett rezsiárak miatt – derül ki az IKEA kutatásából. A megkérdezettek többsége szerint jobb lenne a 18 fok feletti hőmérséklet otthon, a legtöbben mégis lejjebb tekerik majd a termosztátot, és takarékos termékeket is igyekeznek beszerezni.

Tovább olvasom »