A felújított pitvarosi templomban tart hálaadó püspöki szentmisét Kiss-Rigó László

2021. augusztus 8-án hálaadó búcsúi szentmisét tartanak a pitvarosi Nagyboldogasszony-templomban. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési támogatásból mintegy ötven millió forintból megújult templomban a szentmisét Kiss-Rigó László püspök celebrálja – olvasható az egyházmegye honlapján.

A pitvarosi Nagyboldogasszony plébániatemplom a lakosságcserét követően, 1948 és 1950 között épült. Az építés különlegessége, hogy abban az egész közösség részt vett, kicsik és nagyok egyaránt, sőt még a helyi evangélikus szlovákok egy része is. A templomot teljes egészében helyi iparosok és mesterek építették. Berendezési tárgyainak egy része a szegedi Karolina Gimnázium megszűnt kápolnájából származik, az orgona 1964–ben került a templomba.

Az épületet az évek során több alkalommal kisebb mértékben felújították, 2013-ban a teljes külső homlokzat újult meg, illetve az előtetőt alakították át.

A legutóbbi pályázati támogatásnak köszönhetően a kivitelező – a szükséges lécezéssel, fóliázással – kicserélte a tetőhéjazatot, az épület talajvíz elleni szigetelését pedig ún. falátvágásos technikával oldotta meg. Ezzel egy időben az épület külső lábazata is megújult.

A templom belső padlózata szintén talajvíz elleni szigetelést valamint új, kerámia burkolatot kapott. Megújult a teljes villamos hálózat, az elektromos energiát pedig napelemes rendszer biztosítja. Az épület fűtését és hűtését hőszivattyús rendszer működteti. Ez a templom a Szeged-Csanádi Egyházmegye első „klimatizált” temploma.

A korszerűsítési munkáknak köszönhetően a pitvarosi római katolikus közösség egy korszerű, ám hangulatában, megjelenésében egységes, harmonikus épületben gyűlhet össze.

A felújítást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és hazai központi költségvetési támogatásból, mintegy ötven millió forintból valósult meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink