A kisgyermekes szülők lehet jobban örültek volna az önkormányzati támogatásnak, mint a fagyikuponnak

A fagyikupont kapó makói családok egy részénél maximum a szülők válthatják be az ajándékot, hiszen 1-1,5 éves korig nem ajánlott tej alapú fagylaltot és tölcsért adni a kicsiknek. Ők talán az újszülöttek önkormányzati támogatásának örültek volna jobban, ami idén 150 ezer forint lett volna, de feltételezhetően erre sem lesz pénze a városnak.

,,Városunk önkormányzata így a makói lakcímmel rendelkező, 4053 gyermek részére ajándékkal, 2 db fagylalt kuponnal kedveskedik, melyeket a jövő hét folyamán kézbesítünk a postaládákba. A kuponok 2020. május 31. és 2020. június 7. között használhatóak fel a megjelölt elfogadóhelyeken”

– adta hírül még május 24-én Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Magukat a kuponokat gyermeknap alkalmából adja az önkormányzat, azonban a kisgyermekes családoknál valószínűleg a szülők, családtagok, nagyszülők válthatják be. A szülőklapja.hu baba-mama szakértő oldal szerint a tejalapú készítményekkel 12-13 hónapis korig várni kell, addig nem ajánlott a tehéntej bevezetése az étrendbe. A morzsálódó tölcsér elfogyasztása félrenyelés esetén köhögő rohamot, fulladást okozhat. 1-1,5 éves korig kerülendő allergének is vannak: mogyoró, dió, magok, gyümölcsfélék, méz. Vizes alapú fagyival meg lehet próbálkozni, de a hozzávalótól függ, hogy eheti-e a gyermek.

A femina.hu, az egyik legnagyobb női magazin megemlíti: a fagyi nemcsak a színezék és az aromák miatt éri csapásként a baba szervezetét, hanem a benne lévő tej miatt is. Vannak szakértők, akik azt javasolják, a tehéntejjel hároméves korig várni érdemes, mert erre az időre válik erősebbé, stabilabbá egy kisgyerek emésztőrendszere.

Január elején derült ki – szintén a polgármester közléséből, – hogy az újszülött támogatást 100.000 Ft-ról 150.000 Ft-ra emelik idén. A költségvetést csak márciusban tudták elfogadni, azonban felfüggesztik a kifizetését többek között az újszülöttek támogatásának. Erre 30 millió forint volt betervezve és az adóbevételek alakulásától függően szeptember 30-án folyósították volna. A járvány és annak gazdasági hatásai ezt felülírták: Farkas Éva többször beszélt arról, hogy azokat a támogatási rendszereket, amiket esetlegesen szeptember 30. után biztosítani tudtak volna, az idei évben nagy valószínűséggel nem tudják. Ennek részleteiről vélhetően a júniusi rendes testületi ülésen tudhatunk meg többet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink