A kiszombori pedagógusok kiálltak a kollégáik mellett és egyetértenek az engedetlenkedők céljaival

Mi, a Kiszombori Dózsa György Általános Iskola tantestülete nem követtünk el polgári engedetlenséget. Mégis fontosnak érezzük, hogy kiálljunk valamilyen módon azon kollégáink (és elveink) mellett, akik akár a társadalmi engedetlenséget is vállalva, felemelték hangjukat az oktatás jelenlegi helyzetével kapcsolatban – tették közzé az iskola oldalán péntek reggel.

A kiszombori tanárok azt írják: szerették volna bizonyítani, hogy mindentől függetlenül igenis létezik egységesség a pedagógus társadalmon belül, hiszen van, ami szakmailag megkérdőjelezhetetlen, így igyekeztek olyan formát választani, mely mindenkinek „belefér” következmények nélkül. ,,Attól, hogy valaki nem követ el polgári engedetlenséget, az még ugyanúgy egyetért(het) az elérni kívánt célokkal, csak éppen nem egyformák a határaink, korlátaink” – fogalmaztak.

Egyetértenek azzal, hogy megérdemlik a(z emberhez) méltó, szakmai párbeszédet és fizetést, egyetértenek a diákok terheinek csökkentésével, a modern technikai feltételek biztosításával, a használhatóbb tudás átadásával; támogatják a szakmai érvek mentén indokolt, szabad tankönyvválasztást; szeretnék, ha minden téren (elegendő) szakember segítené a mindennapi munkájukat, hogy a speciális igényű gyermekek (és rajtuk keresztül szüleik) is megfelelő támogatásban részesüljenek.

Szerintük egy központilag gyermekközpontúbb felfogás közelebb vinne ahhoz a szemlélethez, mely mentén láthatjuk, hogy „lehet a gyermeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell”.

A kiszomboriak megköszönték az ország minden azon kollégáinak a bátor fellépését, akik az engedetlenséget is vállalva kiálltak gyermekeinkért, egymásért, magukért, értük, az oktatás jövőjéért.

Tudatták, hogy a fotót tanítási időn kívül készítették, szem előtt tartva Kásler Miklós miniszter úr újévi üzenetét a pedagógusoknak: egy jó pedagógus nemcsak tanár, hanem példakép is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért.

A szakszervezetek arra kérik a szülőket, jövő héten szerda és péntek között ne vigyék iskolába a gyerekeket, ugyanis sztrájkot szerveznek. Gyermekfelügyelet egyébként lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint tömegesen érkeznek hozzájuk jelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »