Tanműhellyel bővült a makói Návay iskola

28 millió forintból újították fel az egykori Bajza iskola portáját és 4 millió forintból vásároltak eszközöket a tanulóknak a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumban. Az új építőipari tanműhelyet péntek délelőtt mutatták be a sajtónak.

Az építőiparban emelkedést figyelhetünk meg, közel 120 ezer foglalkoztatottal nőtt a dolgozók létszáma. A foglalkoztatottak azonban betanított munkások, segédmunkások, nagy a szakember hiány – ismertette a sajtótájékoztatón Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója. Kifejtette: a HSZC párbeszédet folytat a munkaerőpiaccal, reagál az ágazati képzési igényekre. Fontosnak tartják, hogy minél hamarabb szakmai végzettséghez jussanak a tanulók, ezért a felnőttek között a képzési időt lerövidítették, így akár fél év alatt megszerezhetik.

Makón 57 fő tanul építőiparban, kőműves, festő-mázoló-tapétázó, burkoló szakmákban. Papós András, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium megbízott igazgatója elmondta: a duális képzés bevezetésével nagyon sok céggel, vállalkozással, helyi vállalkozóval vannak kapcsolatban, hiszen a gyakorlat egy része kint, a való életben valósul meg. Az iskolában oktatnak gépészetet, kereskedelmet, de az építőipar fellendülőben van, ezt tapasztalják Makón és a környéken is. A korábbi években gondot okozott a szakmai gyakorlat megszervezése, hiszen nem rendelkezett az iskola megfelelő infrastrukturális feltételekkel. A Galamb iskolától vették át ezeket a szakmákat, ezért műhelyt kellett bérelniük, ahol az építőipari szakmákat tudták tanítani. A most átadott épülettel a 9. évfolyamon az ágazati alapvizsgához szükséges ismereteket el tudják sajátítani.

Az épületben egykor porta működött. A tetőt teljesen kicserélték, a födémet megerősítették, új hőszigetelő rendszert kapott, kicserélték a nyílászárókat, padlófűtés lett kiépítve és teljesen új a villamoshálózat. Maga az épület felújítása 28 millió forintba került, eszközöket 4 millió forintból szereztek be.

Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja ismertette: 2015 óta, – a centrum megalakulása óta, – 2,4 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, ebből 1,3 milliárd infrastrukturális, 910 millió eszközfejlesztés, 190 millió bútorok beszerzése. Ezek célja, hogy javítsák az energiahatékonyságot, valamint esztétikusabb, 21. századi környezetet teremtsenek és modern, szakmai eszközökkel tudják a képzéseket megvalósítani.

Az építőiparban hét szakmában, nyolc iskolában vannak képzéseik a HSZC intézményeiben: kőműves, festő-mázoló-tapétázó, ács, tetőfedő, szigetelő, burkoló, szárazépítő. Jelenleg 533 tanulója van a HSZC-nek ezekben az ágazatokban, ebből 125 nappali képzésben és 408 felnőtt képzésben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »