Tanműhellyel bővült a makói Návay iskola

28 millió forintból újították fel az egykori Bajza iskola portáját és 4 millió forintból vásároltak eszközöket a tanulóknak a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumban. Az új építőipari tanműhelyet péntek délelőtt mutatták be a sajtónak.

Az építőiparban emelkedést figyelhetünk meg, közel 120 ezer foglalkoztatottal nőtt a dolgozók létszáma. A foglalkoztatottak azonban betanított munkások, segédmunkások, nagy a szakember hiány – ismertette a sajtótájékoztatón Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója. Kifejtette: a HSZC párbeszédet folytat a munkaerőpiaccal, reagál az ágazati képzési igényekre. Fontosnak tartják, hogy minél hamarabb szakmai végzettséghez jussanak a tanulók, ezért a felnőttek között a képzési időt lerövidítették, így akár fél év alatt megszerezhetik.

Makón 57 fő tanul építőiparban, kőműves, festő-mázoló-tapétázó, burkoló szakmákban. Papós András, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium megbízott igazgatója elmondta: a duális képzés bevezetésével nagyon sok céggel, vállalkozással, helyi vállalkozóval vannak kapcsolatban, hiszen a gyakorlat egy része kint, a való életben valósul meg. Az iskolában oktatnak gépészetet, kereskedelmet, de az építőipar fellendülőben van, ezt tapasztalják Makón és a környéken is. A korábbi években gondot okozott a szakmai gyakorlat megszervezése, hiszen nem rendelkezett az iskola megfelelő infrastrukturális feltételekkel. A Galamb iskolától vették át ezeket a szakmákat, ezért műhelyt kellett bérelniük, ahol az építőipari szakmákat tudták tanítani. A most átadott épülettel a 9. évfolyamon az ágazati alapvizsgához szükséges ismereteket el tudják sajátítani.

Az épületben egykor porta működött. A tetőt teljesen kicserélték, a födémet megerősítették, új hőszigetelő rendszert kapott, kicserélték a nyílászárókat, padlófűtés lett kiépítve és teljesen új a villamoshálózat. Maga az épület felújítása 28 millió forintba került, eszközöket 4 millió forintból szereztek be.

Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja ismertette: 2015 óta, – a centrum megalakulása óta, – 2,4 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, ebből 1,3 milliárd infrastrukturális, 910 millió eszközfejlesztés, 190 millió bútorok beszerzése. Ezek célja, hogy javítsák az energiahatékonyságot, valamint esztétikusabb, 21. századi környezetet teremtsenek és modern, szakmai eszközökkel tudják a képzéseket megvalósítani.

Az építőiparban hét szakmában, nyolc iskolában vannak képzéseik a HSZC intézményeiben: kőműves, festő-mázoló-tapétázó, ács, tetőfedő, szigetelő, burkoló, szárazépítő. Jelenleg 533 tanulója van a HSZC-nek ezekben az ágazatokban, ebből 125 nappali képzésben és 408 felnőtt képzésben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább »

A nap idézete

218 éve született Damjanich János (Jovan Damjanić, Staza, ma Horvátország) honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink