A kormány a háttérben vizsgálhatja az orosz leválás útjait

Bár önmagában nem meglepő, hogy egy kormány B, C és D tervekkel is készül egy gazdasági-politikai krízisre, a Telex értesülései szerint Magyarország olyan terveket készített, melyek szerint vezetékkel érhetné el az észak-olasz, lengyel és litván LNG- (cseppfolyósított földgáz) terminálokat, illetve a kormány több erőmű további élettartam-hosszítását is vizsgálja.

A lap információi szerint ezeket a lehetőségeket is tartalmazzák azok az anyagok, amelyeket a kormány a legnagyobb titokban meg is tárgyalt az orosz energiaforrásokról való leválás ügyében.

A cikkben azt írják, a téma fő felelőse az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és döntés semmiről nem született, egyelőre csak tárgyalásokat folytattak a lehetőségekről.

Az ugyanakkor az elmúlt évtizedek energiapolitikája után kimondható, hogy az orosz függőséget rövid távon nem lehet felszámolni.

Úgy tudni, a kormány továbbra sem akar számolni Paks 2. lefújásával, noha erre már az orosz fél részéről is érkeztek jelzések, és a nyugati technikai részvétel miatt ezt a projektet is elkaszálhatják az európai szankciók. Márpedig energiára egyre nagyobb szükség lesz, főleg akkor ha esetleg elektromos árammal kívánunk kiváltani más energiahordozókat.

Ezzel párhuzamosan rámutattak: az energiahatékonysági intézkedések, a villamosítás, a megújuló energiaforrások és a rugalmassági megoldások kombinációja olcsóbb, tisztább és rugalmasabb utat biztosít a kontinens orosz gáztól való leállításához 2025-re.

Egyébként Moszkva az olajból, gázból és szénből származó összes bevétele 71 százalékát az EU-nak köszönhette a háború kitörése után is – mutatott rá a cikkben egy tanulmány.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Interaktív táblákkal gyarapodott a makói Návay iskola

Tegnap, Mikulás napján 10 darab okostáblát kapott a fenntartótól a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, ezzel lényegében megközelítették a 100 százalékos ellátottságot. A jó hírről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Tovább »

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »