? A legkisebbek is traktorra ülhettek a Galamb iskolában

Pénteken tartott nyílt napot a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola. A gépmustra nevű rendezvényre egészen távoli településekről is érkeztek.

Ez a hetedik ilyen rendezvény volt az iskolában. Ez egy nyílt nap, elsősorban a környékbeli általános iskolásoknak, de mint kiderült, egészen messziről is jöttek. Továbbá az elmúlt években jellemzővé vált, hogy az iskola partnerei eljöttek kiállítani, bemutatót tartani – tudtuk meg Horváth Zoltántól.

Az igazgató elmondta, sok elégedett szülővel találkozott, nem gondolták volna, hogy ilyen iskola van a város közepén. Horváth azt emelte ki, a legfontosabb, hogy olyan tanulók jöjjenek hozzájuk, akik elkötelezettek a mezőgazdaság iránt és ezzel szeretnének foglalkozni.

A nyílt napon érkeztek érdeklődők Szatymazról, Bajáról, Kunszentmártonról, Dombegyházáról, Békéscsabáról, Szegedről, Vásárhelyről. Régi hagyomány, hogy óvodás csoportok is jönnek, szeretnek felmászni a gépekre, a kisállatokat megsimogatni. – A legjobb mezőgazdász, agráros abból lesz, aki mondjuk már a nagyapja traktorján, kétéves korában ül. De sajnos ez a vonal kihalófélben van. Nekünk most az a feladatunk, hogy visszahúzzuk az embereket ehhez a természetes életmódhoz. Ráadásul ezt most egy olyan high-tech technológia lengi körbe, amire fel kell hívnunk a figyelmet, ez a precíziós gazdálkodás. Az a célja, hogy minél kevesebb műtrágyával, permetszerrel tudjuk fenntartani a gazdaságot és küzdeni a klímaváltozás ellen – fogalmazott az igazgató.

Pénteken meg lehetett nézni a permetező drónt, a monitoring drónt, ezek a Bay Zoltán társaság eszközei. A gépeket nem csak ilyenkor lehet látni, hiszen ezekkel itt dolgoznak, kísérleteket végeznek az iskola tankertjében. Az udvaron a Precision Planting cég egy vetőkocsit hozott el. (Korábban arról már hírt adtunk, hogy az amerikai központú cég Közép-Európán belül Makón, a Galamb iskolában építi ki az oktató-bemutató kísérleti telephelyét. A folyamat első lépései megtörténtek.)

Ez egy tanításmentes nap volt a Galambban, a jelenlegi diákok is besegítettek a szervezésbe és sok ismerőst meghívtak ők is. A nyolcadikos tanulók mezőgazdasági gépésztechnikusnak, növénytermesztőnek, kertésznek, mezőgazdasági gépésznek jelentkezhetnek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink