,,A magyar kábítószerhelyzet ott helyezkedik el, ahol a magyar futball”

[ad 1]

A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény és az önkormányzat közös szervezésében drogprevencióról, megelőzésről és lehetőségekről voltak előadások, valamint a legkisebbeknek foglalkozások Az egyik legjobban várt előadó dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos volt.

85217178

A szegedi Mentő-öv csoport Alapítvány egy drámapedagógiai, sokkoló hatású előadást tartott, majd színpadra lépett dr. Zacher Gábor. A szakember elmondása szerint a jelenlegi kábítószerhelyzet lehetne jobb is, de nem rossz. Magyarországon nagyjából 20.000 fő drogfüggő, közülük 6-7 ezren a fővárosban élnek. Ezren ópiát-függők, hétszázan kezelés alatt állnak, háromszázan pedig gyakorló felhasználók. Tízezren nyúlnak marihuánához, mint mondta: lehet, hogy naponta találkozunk velük, úgy, hogy nem is tudjuk. Kétezren pedig egyéb szereket használnak.

05684303

– Nem nagy populáció. Annyiból jó a helyzet, hogy aki szeretne leszokni, rehabilitációra kerülni annak megvan a lehetősége, persze ha ő is akarja – mondta ezzel kapcsolatban a toxikológus főorvos. Elsősorban a 14-15 éveseknél jelentkezik a kipróbálás, az átlag fogyasztó 18-22 éves, míg a felső határ 40-45 év. – Lehet, hogy húsz év múlva a nyugdíj-közeliek 1-1 spanglit elpattintanak, ami például egy amerikai nyugdíjas otthonban elterjedt dolog – vetített előre egy utópiát.

Dr. Zacher Gábor szerint ,,tízmillió függő országa vagyunk”, hiszen mindenkinek van valami függősége. – Munkalkoholista, csoki-, dohányzás-, koffein és edzésfüggő vagyok, kérdés, hogy merünk-e ezekkel szembenézni. Szex-,PC-,facebook-,szerencsejáték-,vásárlásfüggőség. Sok körbevesz bennünket és észre sem vesszük, hogy belecsúsztunk – zárta gondolatit.

13363432

A keddi napon a hetedik osztályosoktól felfelé vártak iskolásokat, szakembereket, védőnőket, családsegítőket és szülőket. Holnap szakmai nap lesz szekcióülésekkel – tudtuk meg Tóthné Balázs Andreától, a Makói ENI intézményvezetőjétől.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

113 éve hunyt el Mikszáth Kálmán magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink