A makói önkormányzat ,,úgy áll az emberek mellé”, hogy megemeli a lakók bérleti díját

A szerdai testületi ülésen megszületett a végleges döntés: az önkormányzati bérlakásoknál 10, illetve 20 százalékkal emel bérleti díjat a város. Ez főleg az alacsony jövedelműeket sújtja, ugyanis többen vannak azok, akik szociális alapon bérelnek lakást.

Az emeléssel kapcsolatban Zeitler Ádám megismételte azt, amit az ötlet felvetésekor, a szeptemberi testületi ülésen is elmondott: ez az intézkedés a legszegényebbeket sújtja, van olyan család, ahol néhány ezer forint is számít, ők most többet fizethetnek. Érdeklődött még a kintlévőségekről, szerinte ezeket még nehezebb lesz behajtani később.

Farkas Éva polgármester ismertette: 215 önkormányzati lakás van, ebből 15-20 lakhatatlan állapotban van, 190 szociális alapon van kiava. 2014. óta a szerződéseket 1 évre kötik, így a kintlévőségeket be tudják hajtani. Abban az évben felmérték a lakásokat, a szükséges felújításokat elvégezték, így indokolt az emelés. A különböző önkormányzati támogatásokkal ,,az emberek mellé állnak“, de akinek gondot okoz a kifizetés, az kérhet részletfizetést.

Dr. Hadik György azt emelte ki, hogy mindenki ilyen lakást szeretne, ha megtudná, hogy ilyen kevés a lakbér.

Az emelést végül a fideszes képviselők megszavazták. Így például, aki most összkomfortos lakásban él és eddig 20 ezer forintot fizetett az önkormányzatnak, az novembertől 24 ezret fog – mellette pedig még a minimálbért sem keresi meg.

Az önkormányzati bérlakásokat érinti még, hogy 2022. év végéig és 2023. első felében feltöltő kártyás villany- és gázórákat szerelnek fel.

A hatásvizsgálatból nem derül ki, hogy az emelésből mekkora plusz bevétele lesz a városnak. Mindössze annyit írnak: ,,segíti az önkormányzati költségvetés stabilitását, a lakásbérlők rezsiköltségeinek előreláthatóságát.” Utóbbi nyilván a feltöltőkártyás órák beszerelésére vonatkozik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Változik a forgalmi rend a szegedi klinikáknál

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is – olvasható az egyetem oldalán.

Tovább »

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább olvasom »

Makón is gyűjt szeretetcsomagokat az Alföldvíz

Az Alföldvíz az idei évben több olyan jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott, melyek szerény körülmények között élő Békés és Csongrád-Csanád megyei családoknak gyűjtenek adományokat. A beérkezett felajánlásokat továbbítjuk azoknak a szervezeteknek, akik megajándékozzák a rászoruló családokat – olvasható a szolgáltató honlapján.

Tovább olvasom »