,,A megszorítások nem járnak sikerrel, csak még nehezebb helyzetbe hozzák a családokat”

Zeitler Ádámot, a Jobbik regionális igazgatóját és makói elnökét megkérdeztük arról, a korlátozások miatt hogyan zajlik az egyeztetés a Jobbikon belül, milyen anyagi helyzetben van a párt és hogy nézne ki az elbocsátási moratórium a multicégeknél. (Kiemelt fotó: archív/2019.) A Zeitler Ádámmal készült interjú első részét itt lehet elolvasni.

A Jobbik regionális igazgatója és bekerült a párt felügyelő bizottságába is. A korlátozás miatt hogyan zajlik az egyeztetés a párton belül?

A Jobbik tisztújító kongresszusa óta jelentős változások léptek életbe a párt belső működésében. Egy teljesen új csapat, új szemlélettel készíti fel a pártot a következő választásokra. A járvány természetesen ebben a munkában is sok nehézséget okozott, de a munka nem állt le. A 21. századi technikai lehetőségekkel könnyedén megoldható a megbeszélések, értekezletek megtartása. Gyakorlatilag annyi a különbség, hogy a nagyobb, hosszabb tárgyalások miatt sem kell most Budapestre utaznunk.

A kormányrendelet értelmében összesen 1,2 milliárd forintnyi párttámogatást be kell fizetnie a pártoknak a járvány elleni védekezési alapba. Hogyan érinti ez a Jobbikot, hiszen tavaly fizették az Állami Számvevőszék büntetését is.

Mivel a második legnagyobb parlamenti frakcióval a Jobbik rendelkezik, így a Jobbikot érinti a kormánypárt után leginkább ez az elvonás. Sajnos az Állami Számvevőszék büntetését még nem teljes egészében fizette vissza a Jobbik, így gyakorlatilag a második félévben a párt állami támogatásának egyik felét elvonják, másik felét pedig a Számvevőszék büntetésére kell költenünk. Úgy gondolom, hogy a Jobbik egy nagyon összetartó közösség, a 2018-as választás óta gyakorlatilag pénz nélkül, vagy minimális forrásból működik a párt.

A Jobbik elbocsátási moratóriumot hirdetne a multinacionális cégeknél, ez akár Makón is aktuális lehet. Hogy nézne ki ez a gyakorlatban?

A Kormány korábban számos nemzetközi multicéggel kötött stratégiai megállapodást. Sok esetben ezek a cégek jelentős adókedvezményben részesültek. A Jobbik azt javasolja, hogy a Kormány állapodjon meg ezekkel a vállalatokkal arról, hogy állítsák le a tömeges leépítéseket. Ezt egészítené ki – külföldi mintákra alapozva – a kieső jövedelmet pótló állami támogatás a munkavállalók részére. Úgy gondolom, hogy a 2008-as gazdasági válság kezeléséből tanulva elmondható, hogy a megszorítások nem járnak sikerrel, azok csak még nehezebb helyzetbe hozzák a családokat. A járvány megállítása mellett most az a legfontosabb, hogy minél több család megélhetése biztosított legyen.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink