A nap témája: 20 nap alatt elárverezhetik az adósok otthonát a végrehajtók

Gyorsabbak lettek a végrehajtási eljárások, egy ingatlant már akár húsz nap alatt is el lehet árverezni. A végrehajtói túlkapásoktól már a bíróságok sem védhetik meg az adósokat, mert mire elbírálják a kérelmüket, addigra elveszíthetik az otthonukat – írja a 24.hu.

A végrehajtási eljárások felgyorsítását célzó törvénymódosítást tavaly nyáron fogadta el a parlament az Igazságügyi Minisztérium javaslatára.

Az egyik előterjesztő az a Völner Pál volt, akit azóta hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség,

amiért hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől.

Bár a módosítás már januárban életbe lépett, az adósok ezzel azonban csak az árverési moratórium júniusi lejárta után szembesültek.

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de a módosítások révén akár 20 nap alatt el lehet vinni egy ingatlant.

Nagyabonyi-Gondy Mónika, az Utcajogász Egyesület szakértője szerint ezzel az a legnagyobb gond, hogy így szűkülnek az adósok jogorvoslati lehetőségei a végrehajtási eljárásban.

Azáltal, hogy a jogalkotó elmulasztotta a végrehajtási törvény szerinti jogorvoslati kérelmek elbírálási idejét szinkronba hozni a végrehajtási eljárás gyorsítását szolgáló rendelkezésekkel, jelentősen csökkentette a végrehajtási eljárások felett gyakorolható bírósági kontrollt, és ezzel zöld utat enged az árverési eljárás bírósági beavatkozástól mentes lefolytatására” – mondta a jogász.

Az adósoknak ugyanis 15 napjuk van arra, hogy a végrehajtó intézkedése ellen kifogással éljenek. Ezt a végrehajtónak kell benyújtani, akinek három napja van arra, hogy továbbítsa ezt a bíróságnak, ahol 45 nap alatt kell elbírálni. Vagyis,

az új rendszerben előfordulhat, hogy mire a bíróság dönt az adós kifogásáról, addigra az árverés rég lezárult, és az adós ingatlana az árverési vevő tulajdonába került.

Az adósok emellett az értékbecslésnél is hátrányba kerültek. Ha ugyanis úgy érzik, hogy az ingatlanjukat áron alul akarják árvereztetni, akkor nekik kell letétbe helyezniük a szakértői vizsgálat díját.

Ez nem olcsó mulatság, 100 ezer forint feletti összegről lehet szó, nem életszerű, hogy egy nehéz helyzetben levő adósnak lenne erre pénze” – mondta az Utcajogász Egyesület jogásza.

Az egyesület szerint a végrehajtási törvény 2020-as módosítása alaptörvény-ellenes, mivel sérti az adósok tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát, ezért még annak hatályba lépése előtt,
2020 őszén az alapvető jogok biztosához fordultak, hogy hivatalból kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Az ombudsman azonban azóta se reagált a beadványukra, ahogy a 24.hu megkeresésére sem.

Ahogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól sem érkezett válasz arra kérdésre, hogy a moratórium lejárta óta hány lakóingatlant árvereztek el, és hány kilakoltatás történt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »