A nap témája: A benzinárak egész Európában nálunk emelkedtek a legjobban

A picodi.com analízis csapata megvizsgálta az üzemanyag változását 2021 első felében, összehasonlítva a tavalyi árakhoz képest és kiszámolta, hány liter benzint tudnak venni a magyarok az átlagbérből.

Mint írják, az idei esztendő első felét a gazdaság fokozatos beindítása és a benzinárak emelkedése jellemezte 2020 első feléhez képest. Európában a legnagyobb emelkedés hazánkban történt (+20,2 százalék), utánunk következett Törökország (+19,4 százalék), majd Luxemburg (+16,9 százalék).

Magyarországon nem kevesebb, mint 20,2 százalékos emelkedés történt az üzemanyag árak tekintetében a tavalyi év eleje óta, ezzel az első helyezést értük el európai viszonylatban. 

Európában egyébként az oroszok tölthetik a legolcsóbb benzint a tankba: itt ugyanis 1 liter benzin 0,54 €-ba kerül. A legmagasabb árat Hollandiában találjuk (1,72 € egy liter benzin ára). Magyarországon 2021 első felében az átlagos benzinár 416 Ft (1,17 €) volt, ami a 14. helyet jelenti a figyelembe vett 42 országból.

Harmadik éve a rangsor veretlen győztese Svájc 3.582 liter benzinnel, valamint Luxemburg és Dánia egészíti ki a dobogót 2.955 és 2.328 literrel.

Magyarországon, a KSH adatai szerint az év eleji átlag nettó kereset 279.400 Ft volt: tehát egy átlagos magyar 612 liter benzint vásárolhat egy átlagos havi bérből.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »