A nap témája: A benzinárak egész Európában nálunk emelkedtek a legjobban

A picodi.com analízis csapata megvizsgálta az üzemanyag változását 2021 első felében, összehasonlítva a tavalyi árakhoz képest és kiszámolta, hány liter benzint tudnak venni a magyarok az átlagbérből.

Mint írják, az idei esztendő első felét a gazdaság fokozatos beindítása és a benzinárak emelkedése jellemezte 2020 első feléhez képest. Európában a legnagyobb emelkedés hazánkban történt (+20,2 százalék), utánunk következett Törökország (+19,4 százalék), majd Luxemburg (+16,9 százalék).

Magyarországon nem kevesebb, mint 20,2 százalékos emelkedés történt az üzemanyag árak tekintetében a tavalyi év eleje óta, ezzel az első helyezést értük el európai viszonylatban. 

Európában egyébként az oroszok tölthetik a legolcsóbb benzint a tankba: itt ugyanis 1 liter benzin 0,54 €-ba kerül. A legmagasabb árat Hollandiában találjuk (1,72 € egy liter benzin ára). Magyarországon 2021 első felében az átlagos benzinár 416 Ft (1,17 €) volt, ami a 14. helyet jelenti a figyelembe vett 42 országból.

Harmadik éve a rangsor veretlen győztese Svájc 3.582 liter benzinnel, valamint Luxemburg és Dánia egészíti ki a dobogót 2.955 és 2.328 literrel.

Magyarországon, a KSH adatai szerint az év eleji átlag nettó kereset 279.400 Ft volt: tehát egy átlagos magyar 612 liter benzint vásárolhat egy átlagos havi bérből.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink