A nap témája: A drágaság továbbra is marad, csak a mértéke csökkent egy kicsit

A Fidesz-kormány elérte, hogy már az októberi inflációs adat kapcsán beindulhasson a sikerpropaganda, mivel a pénteken kijött számok szerint 9,9 százalék volt a drágulás tavalyhoz képest, ami technikailag éppen már egy számjegyűnek számít.

A KSH mérése szerint az árak októberben már csak 9,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszerek ára 10,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukor drágult leginkább, 54,4 százalékkal, a csokoládé, a kakaó és az üdítők 23,8 százalékkal lettek drágábbak. A statisztika szerint olcsóbb lett a tojás (16,9%), a liszt (15,4%) a sajt (6,4%) és a margarin (4,2%).

A KSH azt is hangsúlyozza, hogy az élelmiszerek átlagosan 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek, mint szeptemberben. A lakosság valószínűleg nem így érzi.

A beszámoló szerint a háztartási energia 16,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a gáz 33,5, az elektromos energia 3,4 százalékkal kerül kevesebbe, de ez csak statisztikai trükközés, mivel egy forinttal sem kerül kevesebbe a fogyasztóknak egyik sem, pedig a világpiacon estek az árak. A tűzifa viszont 5,4 százalékkal, a palackos gáz pedig 4,7 százalékkal drágult, tehát megint a szegények jártak a legrosszabbul.

Az üzemanyagárak 30,2 százalékkal drágultak 2022 októberéhez képest, és a jövő januári jövedéki adó emelése miatt újabb áremelkedési hullám várható. Az autópálya-használat, az autóbérlés és a parkolás egyaránt 21,3 százalékkal nőt tavalyhoz képest. A jelenlegi adat szerint azok is jól járnak, akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, iskolába, mivel ez papíron 21,7 százalékkal kevesebbe került, mint tavaly októberben. A szeszes italok, dohányáruk ára 11,6, ezen belül a szeszes italoké 13,7 százalékkal nőtt.

Európában 2,9 százalékos volt az októberi infláció, ami a magyar adat harmada. Az eurózónában októberben átlagosan 2,9 százalékkal nőttek egy év alatt az árak, vagyis a magyar infláció ennek még mindig a háromszorosa.

Az utánunk legrosszabbul teljesítő Szlovákiában 7,8, jó-rossz példaként állandóan felhozott Ausztriában 4,9, a hazánkat régen lehagyó Szlovéniában 6,6, Horvátországban pedig 6,7 százalékos inflációt mértek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »