A nap témája: A járvány tetőzésének másnapján megkezdődnek az érettségi vizsgák

Megjelent az iskolai szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgák rendjét leíró miniszteri határozat. 

Schanda Tamás szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta: újra kell indítani a magyar gazdaságot, és ehhez szükség van a tanulmányaikat most befejező diákokra is.

„Ők korszerű, friss szaktudás birtokában vannak. Az egyéni érdekük is az, hogy ezt mielőbb kamatoztatni tudják a munkaerőpiacon”

– közölte Schanda Tamás.

Az államtitkár a határozat tartalmát ismertetve elmondta: csak írásbeli és gyakorlati vizsgák lesznek, ezek eredménye alapján állítják majd ki a bizonyítványokat. Szóbeliket most, a 2019/2020. tanév májusi júniusi időszakában nem tartanak – ezzel is csökkentve a fertőzés terjedésének esélyét. Az írásbelikre május 25-e és 29-e között kerülhet sor, míg a gyakorlati vizsgákat május 4-e és június 15-e között lehet megtartani.

Schanda Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy aki valamilyen ok miatt nem szeretne az elkövetkező két hónapban szakmai vizsgát tenni, az természetesen megteheti ősszel is. „A mostani vizsga egy lehetőség. De ha a tanuló úgy dönt, akkor ősszel is megcsinálhatja, és az sem pót-, sem javítóvizsgának nem fog számítani” – fejtette ki.

Eredetileg 113 ezren jelentkeztek az érettségire, három százalékuk magától lépett vissza, 26 ezren pedig későbbi időpontban adhatnak számot a tudásukról.

A vizsgák reggel 9-kor kezdődnek, így a diákok nem találkoznak a munkába járókkal. Maszkot a tanárok és a diákok is kapnak, az intézmények pedig kézfertőtlenítőt. Egyszerre tíz diák lehet egy teremben, másfél méteres távolságot tartva. Öltönyt nem kell viselni a vizsgázóknak, a teszteket pedig egy napig pihentetik, mielőtt továbbküldik javításra.

Ahogy az ismert, a Jobbik a megajánlott jegyek mellett kampányolt, a párt képviselői többször is hangsúlyozták, elképzelésüket szakmai szervezetek mellett civilek, szülők és gyermekeik is támogatták.

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök május 3-ra várja a járvány tetőzését.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »