A nap témája: A kilencvenes évek óta nem látott drágulás jöhet

Augusztusban várhatóan tovább emelkedik az infláció, az év végére pedig akár a 20 százalékot is elérheti a drágulás üteme. Erre 1996 óta nem volt példa – nyilatkozták a Portfolio.hu-nak gazdasági elemzők.

A júliusi 13,7 százalékról 15,7 százalékra emelkedhet az infláció, de Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatója jelezte, augusztusban még nem kerülnek be a megemelt rezsiárak, de a kedvezményes benzinár jogosultjainak szűkülése igen, ami rárakódik az amúgy is magas élelmiszerár növekedésre. A forint gyengülése várhatóan tovább emelte az ipari cikkek inflációját.

Virovácz Péter az ING Bank elemzője arra számít, hogy az ársapka változása egy százalékkal emeli majd a havi alapú inflációt.

,,Ez elsősorban az árstopok kivezetésétől függhet, mikor éri el a csúcsát az áremelkedés. A jelenlegi szabályozás októberig érvényes az élelmiszerek hatósági árára és a 480 forintos üzemanyagárra is, azonban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már korábban pedzegette, hogy hamarosan el kell törölni ezeket az árkorlátozásokat.”

Ezeknek az intézkedéseknek a sorsa pedig érdemben befolyásolja, mikor és hol tetőzhet az áremelkedés, azonban abban minden szakértő egyetért, hogy már az árstopok fenntartásával is 20 százalék körül lenne a csúcs, anélkül pedig a 22 százalékot is meghaladhatja.

Az ING szakértője arra számít, hogy már októberben húsz százalékra ugrik az infláció, a csúcsot pedig decemberben érheti el, 22 százalék körül. Mindez februárra tolódhat, amennyiben decemberben ismét változtatnak a lakossági piaci ár mértékén az áram, illetve a gáz esetében.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető makroelemzője szerint szeptemberben ér csúcsra az infláció, azonban egyelőre nem számol az árstopok kivezetésével. Ha az megtörténik, akkor a fokozatosságtól függően 20-23 százalékon is tetőzhet a nyomás.

Halász Ágnes, az Unicredit Bank elemzője szerint nem olyan biztos az ársapkák kivezetése.

,,Ha enyhülnek az ellátási anomáliák az üzemanyag kiskereskedelemben a finomítók újraindításával és a folyami szállítás normalizálódásával, akkor látunk esélyt arra, hogy a kormány nem engedi rá a magas üzemanyagárakat a lakosságra pont akkor, amikor azok éppen szembesülnek a megemelkedett rezsiszámlákkal.”

Így az ársapkák kivezetésre áttolódhat 2023 elejére.

A 2023-as éves átlagra vonatkozó előrejelzések 8,8-15,3 százalék között szóródnak, ami jól jellemzi az inflációs pálya alakulásával kapcsolatos bizonytalanságot.

Isépy Tamás, a Századvég Gazdaságkutató elemzője szerint

az inflációs pálya alakulását elsősorban az EU-val való megegyezés és az energiapiaci konszolidáció tudná mérsékelni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább olvasom »