? A nap témája: A megszorítások ellenére 8 milliárd forintból indult a kormány plakátkampánya

Több mint fél évvel a választás után nyilvánosságra került az is, hogy a kormány csaknem 20 milliárd forintért folytatott a kampányidőszakban reklámkampányt – derült ki az RTL Híradóból.

A K-Monitor nevű korrupcióellenes civil szervezet közadatigénylés révén kapta kézhez a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéseit, amiből a plakátkampányok díja is kiderült.

Az áprilisi választási kampány ennyik leghangsúlyosabb eleme volt a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvény. A civilszervezetek és az ellenzék szerint homofób volt a javaslat, amihez külön népszavazást is rendeltek. A Védjük meg a gyerekeinket! feliratú plakátokkal az egész országot elárasztották.

„Azt nem szabad megengedni, hogy a gyermekeink neveléséhez való jogunkat bárki elvegye tőlünk. Ezért világosan ki kell mondanunk vasárnap is: az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén”

– mondta akkor Orbán Viktor kampányzáró beszédében.

Emellett ebben az időszakban egy orosz-ukrán háborúra reagáló plakátkampány is indult. A K-Monitor fél évvel ezelőtt kérte ki az adatokat, amiből most világossá vált, hogy mennyibe került ez a két akció. A felsorolt plakátkampányokra összesen közel 20 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el.

Merényi M. Miklós az RTL Híradóban azt nyilatkozta, hogy ez az összeg jóval meghaladja azt, amiből a pártok egyébként kampányolhatnának.

„A nemzetközi megfigyelők, például az EBESZ is hangsúlyozza azt, hogy azok a kormányzati kampányok, amik a választási kampánnyal egy időben zajlanak, azok alkalmasak arra, hogy befolyásolják a választókat”

– mondta Merényi.

Az RTL kérdésére, hogy valóban befolyásolta-e ez az elköltött 20 milliárd forint a szavazókat, a Miniszterelnöki Kabinetiroda is válaszolt. Szerintük az ellenzéki pártok „dollármilliókat kaptak” külföldről.

A szankciók ügyében indított nemzeti konzultációt hirdető plakátkampányra pedig 8 milliárd forintot szánt a kabinetiroda.

Hozzátették, hogy ez csak egy „keretszerződés keretösszege”, amely későbbi kampányok finanszírozását is szolgálja.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink