A nap témája: A munkáltatók 9%-a tette kötelezővé az oltást

A cégek 9 százaléka tette kötelezővé dolgozói számára a védőoltást, a többség viszont még kivár – derül ki a HR Evolution felméréséből, amelyet a Portfólió.hu szemlézett.

A kormány novembertől tette lehetővé, hogy Magyarországon a munkaadók kötelező tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik körében. A HR-vállalat közleménye szerint a cégeknek nagyon összetett kihívást jelent erről dönteni: egyszerre kellett a munkavállalók és ügyfelek biztonságát biztosítani, figyelembe venni az ott dolgozók nem ritkán igen eltérő elvárásait, a munkaerőhiányos gazdasági környezetben alacsonyan tartani a fluktuációt és az új jelentkezők számára vonzóvá tenni a vállalatot.

A november eleji felmérés eredménye szerint eddig a megkérdezett vállalatok 9 százaléka döntött az oltás kötelezővé tétele mellett, míg 43 százaléka azt a döntést hozta, hogy nem fogja kötelezővé tenni. A válaszadók 48 százaléka még kivár.

A felmérés során megkérdezett HR-esek számára a fő kihívást az jelenti, hogy bár 38 százalékuk egyetért a kormányrendelettel, számos jogi aggályuk maradt. Így sokan felvetették, hogy az új szabályozás nincs feltétlenül összhangban a munka törvénykönyvével. A GDPR előírások értelmében pedig a cégek nem is tarthatnák számon, hogy ki van beoltva. De az is felmerült, hogy kié lesz a felelősség, ha a kötelezővé tett oltás hatására merül fel bármilyen egészségügyi probléma.

Az oltás kötelezővé tételét egyébként támogató HR vezetők egy jelentős része azért nem akarta bevezetni a cégnél a kötelezettséget, mert féltek egyrészt a fluktuáció megugrásától, másrészt a munkaerő-utánpótlás már eleve nehéz helyzetének további romlásától. A megkérdezett HR-esek háromnegyede szerint az oltási kötelezettség befolyásolja a jelentkezőket. A toborzásban az sem könnyű kérdés, hogy meg lehet-e kérdezni a jelölttől, hogy rendelkezik-e oltással.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

83 éve született Takács Zsuzsa, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, tanár.

Tovább »

Elhunyt Tatár István

A gyászhírére a ,,Tanár Úr, a mi szemünkben Ön Makó város Díszpolgára!” nevű csoportban találtunk rá. 97 éves volt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Fokozatos lehűlés jön a héten

Fokozatosan hidegebb lesz a következő napokban, a hét közepén néhol mínusz 9 fok is lehet és nappal sem éri el az 5 fokot a csúcshőmérséklet. Többször várható köd, akár ónos szitálás. A csapadék jellemzően eső lehet, de hószállingózás is elképzelhető – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-nek eljuttatott, országos, középtávú előrejelzéséből.

Tovább olvasom »