A nap témája: A rezsi miatt áremelésre, csődre, elbocsátásokra készülnek a magyar cégek

A hazai vállalkozások mintegy 40 százaléka még csak most találkozik az energiaválságban elszálló gáz és áramárakkal, a cégek 14 százaléka pedig úgy látja, hogy bezárással kell reagálnia a mostani helyzetre – többek között ez derül ki a Portfolio körkérdéséből, amire 1647 vállalati vezető válaszolt. 

A kutatásban többek között arra keresték a választ a cégek vezetőitől, tulajdonosaitól, hogy változik-e a vállalkozása energiaszámlája a következő fél évben, várakozása szerint a vállalkozásának teljes áram–és, gázköltsége a következő egy évben hogyan változik az előző évhez képest, illetve milyen módon alkalmazkodik a vállalkozása a növekvő energiaköltségekhez?

A válaszok alapján kiderült, hogy a cégek harmada pillanatnyi piaci áron vásárolja az energiát, hosszútávú szerződések nélkül. További szűk harmadának hamarosan lejár a hosszabb távú szerződése, és új energiakereskedői ajánlat fogja meghatározni, mennyit fizet a következő időszakban. További 11 százaléknak ez a közelmúltban már megtörtént. Mindössze minden 9. vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy hosszú távú szerződése miatt nem kell szembenéznie az energia drágulásával.

A kutatás szerint a vállalkozások több mint 40 százaléka szembesült a közelmúltban, vagy fog találkozni a közeljövőben a megemelt árakkal. Ez azt jelenti, hogy a vállalati szektor ekkora része kényszerül most átárazni a termékeit a sokszorosára emelkedő energiaszámlák alapján. Valószínűnek tartják, hogy a mintákban a tényleges arány ennél is magasabb.

A válaszadók közel fele gondolja úgy, hogy az áramköltsége egy év alatt többszörösére emelkedik. Drágulásra csupán a 12 százalékuk nem számít. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a magas energiaárak miatti átárazások egy jelentős része még ősszel hátravan, ami újabb inflációs sokkot okozhat a gazdaságban.

A felmérésben rákérdeztek a vállalatok reakcióira is, amiből az derült ki, hogy  a válaszadók 57 százaléka áremelést tervez.

Mindössze a vállalkozások 9 százalékuk írta azt, hogy nincs szüksége különösebb lépésekre. A vállalkozások 14 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bezárná a vállalkozását. A portfolio.hu szerint ez döbbenetesen magas szám, és nagyon durva krízist jelentene, ha valóban a gazdaság egészében minden hetedik vállalkozás leállna.

,,Az áramköltségünk összességében már idén 500 százalékkal lett magasabb, a gáz ősztől várhatóan tízszeres összeget fog felemészteni, a mi életünkben ez azt jelenti, hogy a havi 800 ezres költségünk, várhatóan minimálisan 4,5 millió forint lesz” – mondta egy vendéglátóipari vállalkozás vezetője.

További információk a Portfolio cikkében.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »