A nap témája: A rezsicsökkentés korlátázásánál a kapkodás a legnagyobb baj

A Habitat for Humanity Magyarország a rezsicsökkentésről hozott döntés felülvizsgálatára szólítja fel a magyar kormányt.

A rezsicsökkentés eddigi formáját elkerülhetetlen előbb-utóbb kivezetni, ez a kapkodás azonban sokakat csak még rosszabb helyzetbe hoz. Gondos számításokon alapuló, sávos energiaárak meghatározására lenne szükség, amelyek szociálisan célzott lakhatási és energiahatékonysági felújítási támogatások bevezetésével egészülne ki. Erre lennének akár uniós források is, ha a kormány igénybe venné őket – írja a szervezet közleményében.

A kormány váratlan és rendkívüli döntést hozott azzal, hogy az eddigi kommunikációjának ellentmondóan, az extrémen emelkedő nemzetközi energiaárakra hivatkozva, bejelentette, hogy augusztus 1-jétől korlátozza a lakosság számára az áram és a gáz ,,kedvezményes” áron felhasználható havi mennyiségét. Azaz az eddig mindenáron megvédeni tervezett rezsicsökkentést elkezdte leépíteni.

,,A rezsicsökkentés átalakítása elkerülhetetlen volt. Azonban ez a mostani intézkedés átgondolatlan és pánikhoz vezethet, valamint továbbra sem a leginkább rászoruló rétegek számára jelent segítséget.” – összegezte fenntartásaikat Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa, aki hozzátette, hogy: ,,Az intézkedés váratlansága a fogyasztók és az energiaszolgáltatók számára is adminisztrációs káoszt fog eredményezni. Mindössze két hetet hagyni, – ráadásul a nyári időszakban, amikor az ügyintézés egyébként is nehézkes a szabadságolások miatt – egy ilyen jelentőségű átállásra vagy a kedvezményeket igazoló iratok beszerzésére, egyenesen felelőtlenség.”

A mostani intézkedés helyett gondos számításokon alapuló, sávosan meghatározott energiaárak bevezetését javasolja a Habitat.

Továbbá szükség van olyan szociális alapú – és nem családpolitikai – lakhatási támogatásra, amely tartalmaz az energiaszegénység csökkentését célzó elemeket is.

A közleményben a szervezet kitér arra is, hogy a most bejelentett döntést ezúttal sem előzte meg szakmai konzultáció vagy bármiféle egyeztetés a témával régóta foglalkozó szakértőkkel. Ez pedig elengedhetetlen lett volna, hogy olyan rendszert alakítsanak ki, ami valóban a leginkább sérülékeny fogyasztókat segíti.

A jelenleg meghatározott ,,átlagfogyasztói” státuszból ugyanis sok alacsony jövedelmű, rászoruló háztartás is ki fog esni, akik a mostani gazdasági helyzetben kétségbeejtő szituációba kekerülnek, és nem számíthatnak más támogatásra.

Egy vidéki családi ház például jóval nagyobb energiaigényű, és gyakran kevésbé energiahatékony, mint egy városi panel- vagy társasház, pláne, ha a benne lakók alacsony jövedelme miatt évtizedek óta nem volt lehetőség felújítani. Így hiába spórolnak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, gyakran a meghatározott érték feletti marad az energiafogyasztásuk.

Szintén kimaradhatnak a kedvezményezettek köréből a kétgyerekes családok, az egyedülálló szülők, vagy akár az idősek, különösen ha fentiek miatt ,,nem szerencsés” ingatlanban laknak.

Továbbá óriási bajba kerülhetnek azok a – szintén gyakran rászoruló háztartások, – ahol a gázfűtés vagy távhő hiányában villannyal fűtenek. Ez pedig csak néhány példa a sok közül.

A Habitat for Humanity Magyarország az energiaszegénységi programjai keretében már évek óta számos kritikát megfogalmazott a rezsicsökkentés eddigi formájával szemben. Amellett ugyanis, hogy az eddigi rezsicsökkentés inkább ösztönözte, mint visszafogta a lakossági, akár túlzott energiafogyasztást, környezeti szempontból kezdettől fogva, gazdasági szempontból pedig egyre inkább fenntarthatatlanná vált, társadalmi szempontból pedig igazságtalan helyzetet teremtett. Elsősorban a lakosság magasabb jövedelmű rétegeinek kedvezett, miközben a legszegényebb, leginkább rászoruló – gyakran szilárd tüzelőanyagot használó – háztartásokat eddig minimálisan vagy egyáltalán nem segítette.

A rezsicsökkentés helyett ezért szociálisan célzott, a legszegényebb és leginkább rászoruló családokat is elérni képes, energiahatékonysági felújítások támogatását, valamint szociálisan célzott lakhatási támogatások bevezetését javasolja évek óta a Habitat.

Ehhez számos uniós forrás is rendelkezésre állna,

egyelőre azonban nem látni, hogy ezekkel a lehetőségeket a magyar kormány élni akarna. A most bejelentett intézkedés, a jelenlegi konstrukcióban, további célzott támogatások nélkül minden eddiginél nehezebb helyzetbe hozhatja az egyébként is alacsony jövedelemből élőket.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább »

A nap idézete

,,Munkásság az élet sója,
A romlástól mely megójja;
S csak az, aki nem hevert:
Várhat áldást és sikert.”

Tovább »

📺 Ledes közvilágítást építenek ki egész Kiszomboron

A község ezzel a beruházással próbál spórolni, számításaik szerint öt éven belül megtérül – derült ki a keddi testületi ülésen. Elfogadták Bajnóczi János költségcsökkentési javaslatait is és árajánlatot kérnek a mártélyi üdülő tetőszerkezetének felújítására.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább olvasom »

A nap témája: A magyar lakosság több mint fele lejjebb veszi a fűtést

Alacsonyabb hőmérséklettel, gyorsabb zuhanyzási idővel és LED-es izzókkal terveznek spórolni a legtöbben a magyarok közül a megnövekedett rezsiárak miatt – derül ki az IKEA kutatásából. A megkérdezettek többsége szerint jobb lenne a 18 fok feletti hőmérséklet otthon, a legtöbben mégis lejjebb tekerik majd a termosztátot, és takarékos termékeket is igyekeznek beszerezni.

Tovább olvasom »