A nap témája: Alkotmányellenes a Balaton-part 30 méteres sávjában építkezni

Négy ponton is az Alaptörvénybe ütközik a Balatonra vonatkozó területrendezési szabályozás – állapította meg ellenzéki képviselők kezdeményezésére az Alkotmánybíróság, amely meg is semmisítette azokat a pontokat, amelyek a kormánynak adott felhatalmazással lazították a környezetvédelmi szabályokat.

A Magyarország egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló szabályozás egyik érintett része azt mondta ki, hogy bár a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül − a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével − épület nem helyezhető el, az illetékes miniszter „különleges terület- és településrendezési ok vagy kialakult állapot” miatt eltérhet ettől.

Két másik esetben eddig kormányrendelettel lehetett eltérni attól a szabálytól, hogy a Balatonnál „a településrendezési tervben előírt megengedett legnagyobb beépítettség és beépítési magasság mértéke az építési övezet változása esetén sem növelhető”, illetve hogy „a településrendezési tervben strandként, kempingként, zöldterületként, parttal érintkező közlekedési területként kijelölt építési övezet, területének együttes nagysága és a tómederrel érintkező partszakaszának hossza összességében nem csökkenthető”. A negyedik törvényhely pedig azt engedte meg, hogy egy kemping területét átsorolhassák „különleges terület strandként”.

Az Alkotmánybíróság egyhangúlag hozott döntésében egyetértett 51 ellenzéki képviselővel, hogy

ezek a felhatalmazások gyengítik a környezetvédelmi szabályokat a kiemelten védett természeti értéket jelentő Balatonnál,

mert a kivételes rendeleti jogalkotást lehetővé téve alapjogokat korlátoznak, pedig ezt csak törvénnyel lehetne megtenni. Továbbá a „különleges terület strand” fogalmát nem határozták meg, annak kormányrendeletre bízott értelmezése „vitássá tehető”.

A törvényhozó nem igazolta, hogy a törvénynél alacsonyabb szintű szabályozás nem jelentene a védettség szintjében való visszalépést, annak az alapjognak a korlátozását, amelyet az Alaptörvény így fogalmaz meg: „Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.” Ezért az Ab e határozat kihirdetésének napjától megsemmisítette az említett négy pontot a területrendezési törvényben.

Arra nem utal az Ab-határozat, hogy a háborús veszélyhelyzetben a kormány általános felhatalmazást kapott a törvényektől eltérő kormányrendeletek meghozatalára, és ezzel a joggal az előző különleges jogrendben, a járványveszély idején időnként olyan témákban is élt, amelyeknek nem volt közük a járványhoz.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az új határvadászok tizede már felmondott

Augusztus 15. és november 21. között 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Tovább »

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az EP ragaszkodik ahhoz, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt EU-s forrásokat

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kijelentették, hogy „a Bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez”, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják – írja a 444.

Tovább olvasom »