Egy rövid ideig a Gyilkos-tóban is fürdőztek a makóiak

Érdekes dokumentumot tett közzé a Makói Levéltár. Eszerint városunkban egy rövid időszakig a Gyilkos-tóban fürdőzhettek a makóiak, melynek engedélyét viszont közegészségügyi vizsgálatokat követően 1928-ban visszavonták.

1929-ben Dobsa Imre halászmester próbálkozást tett a Gyilkos-tó fürdésének engedélyezésére, hivatkozva például arra, hogy Makó ezen lakossága szerényebb körülmények között él, és fürdési lehetőségei a nagyobb távolságok miatt korlátozottak. Továbbá a tónak gyógyhatásai vannak, bár ez inkább szájhagyomány útján terjedt, mivel gyógyhatását hivatalosan soha nem mutatták ki a víznek.

Dr. Nikelszky Jenő polgármester arra kérte az alispánt, hogy ne támogassa ezt a javaslatot, mivel szerinte a közegészségügyi vizsgálatok bizonyítottan alkalmatlannak találták fürdőzésre a tavat, illetve szerinte a Maros-parti strand minden makói fürdőzési vágyait teljesen kielégíti.

A halászatot végül 1929-ben újra engedélyezték a tóban, de időközben arra is fény derült, hogy Dobsa Imre halászmester illegálisan, díj ellenében fürdőzőket engedett be a tó területére.

Makó egyetlen tava a Kiss Ernő és a Wekerle utcák mögötti részen található. Vízfelülete a törmelékkel való feltöltés következtében mára jelentősen lecsökkent.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább olvasom »