A nap témája: Áremelés jöhet a távolságalapú jegyeknél

Áremelés várható a vonat-, busz- és HÉV-közlekedésben, elsősorban a rövidebb távolságokon július 1-től, mivel változtatnak a távolságalapú jegyek árain – értesült a Telex egy a minisztérium által kiküldött levélből.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium kérdésükre egyelőre csupán azt válaszolta:

„Az országos és vármegyebérletek bevezetése óta folyamatos a tarifarendszer felülvizsgálata, amelyben a jövőben további változások várhatóak. Ez azonban nem drágulást, hanem összességében a szolgáltatásokhoz való egyszerűbb és korlátlanabb hozzáférést biztosítja, amelyről hamarosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”

A tárca tehát jó eséllyel az új bérletrendszer, avagy az országos és vármegyebérletek felé terelné az ingázókat. A lap úgy tudja, a jegyek árának emeléséről szóló utasítást megkapta a MÁV-Start, a GYSEV, a Volánbusz, valamint a MÁV-HÉV első embere is, továbbá több kisebb közlekedési társaság.

Információik szerint a különböző járműveken az állam hatókörébe tartozó cégeknél az alábbi emelésekkel érdemes számolni:

  • 0-10 kilométeres távokon: 250 forint helyett 400 forintra,
  • 10-15 kilométeres távokon: 310 forint helyett 450 forintra,
  • 15-20 kilométeres távokon: 370 forint helyett 500 forintra,
  • 20-25 kilométeres távokon: 465 forint helyett 550 forintra, és
  • 25-30 kilométeres szakaszokon: 560 forint helyett 600 forintra nő a menetjegyek ára.

Ugyanakkor a Telex azt is írja, hogy az áremelés egy összetettebb tarifaátalakítás eredménye lesz, s ezáltal a drágulások mellett hamarosan kedvező változások is ismertté válhatnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »