A nap témája: Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a veszteséges gazdálkodásra kötelezett kis benzinkutasok

Népszava értesülései szerint több „kis” benzinkutas is az Alkotmánybírósághoz fordulna a számukra veszteséget okozó 480 forintos hatósági áras üzemanyag-rendelet miatt. A lap Gépész László elnökségi tagtól tudta meg, hogy ennek kapcsán Karsai Dániel alkotmánybírósági és strasbourgi ügyekben jártas ügyvéd szerdán a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) ülésén sajtótájékoztatót tartott. A „kiskutasok” úgy vélik, a hatósági árról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

Úgy vélik, azzal, hogy 480 forintért kell beszerezniük és értékesíteniük is az üzemanyagot, a látszólagos nullszaldó valójában veszteség, mivel saját működésüket – többek közt beruházásaikat, az üzemeltetést, a hiteleket, a béreket – már nincs miből fedezni.

Továbbá álláspontjuk szerint

a tulajdonhoz fűződő jogaikat sérti,

hogy a 48 órán túl zárva tartó kút üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás, jelen esetben a Mol.

A kutasok tárgyalnak az ITM-mel is, mivel úgy vélik, a literenkénti 20 forintos támogatást a megnövekedett költségek miatt meg kellene emelni.

Telex megkeresésére Egri Gábor, az FBSZ elnöke azt mondta, a tagok önállóan eldöntik, hogy első körben az Alkotmánybírósághoz fordulnak-e, majd esetleg mennek tovább, de Karsai Dániel ügyvédet idézve szerinte van esély a sikerre.

A jelenlegi üzemanyaghelyzetről szólva az FSZB úgy véli,

itt a piros, hol a piros helyzet van most, vagyis hol van üzemanyag, hol nincs.

Ez azt jelenti, hogy ha egy kúton elfogy az üzemanyag, akkor a fogyasztók átmennek másik kúthoz, megy a vándorlás, de a logisztika nehezen éri utol magát. A Telex forrásai szerint viszont már javul a helyzet, a gondok zöme a nyugati határ mentén tapasztalható, és a forgalom még mindig magasabb, mint az megszokott volt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Indul az allergiaszezon

Az elmúlt 20 évben hazánkban megkétszereződött azoknak a gyerekeknek a száma, akik valamilyen allergiával küzdenek.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A korrupció miatt elindult a jogállamisági eljárás hazánkkal szemben

Az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításárAz Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést kAz Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.üldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.ól – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.

Tovább olvasom »