A nap témája: Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a veszteséges gazdálkodásra kötelezett kis benzinkutasok

Népszava értesülései szerint több „kis” benzinkutas is az Alkotmánybírósághoz fordulna a számukra veszteséget okozó 480 forintos hatósági áras üzemanyag-rendelet miatt. A lap Gépész László elnökségi tagtól tudta meg, hogy ennek kapcsán Karsai Dániel alkotmánybírósági és strasbourgi ügyekben jártas ügyvéd szerdán a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) ülésén sajtótájékoztatót tartott. A „kiskutasok” úgy vélik, a hatósági árról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

Úgy vélik, azzal, hogy 480 forintért kell beszerezniük és értékesíteniük is az üzemanyagot, a látszólagos nullszaldó valójában veszteség, mivel saját működésüket – többek közt beruházásaikat, az üzemeltetést, a hiteleket, a béreket – már nincs miből fedezni.

Továbbá álláspontjuk szerint

a tulajdonhoz fűződő jogaikat sérti,

hogy a 48 órán túl zárva tartó kút üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás, jelen esetben a Mol.

A kutasok tárgyalnak az ITM-mel is, mivel úgy vélik, a literenkénti 20 forintos támogatást a megnövekedett költségek miatt meg kellene emelni.

Telex megkeresésére Egri Gábor, az FBSZ elnöke azt mondta, a tagok önállóan eldöntik, hogy első körben az Alkotmánybírósághoz fordulnak-e, majd esetleg mennek tovább, de Karsai Dániel ügyvédet idézve szerinte van esély a sikerre.

A jelenlegi üzemanyaghelyzetről szólva az FSZB úgy véli,

itt a piros, hol a piros helyzet van most, vagyis hol van üzemanyag, hol nincs.

Ez azt jelenti, hogy ha egy kúton elfogy az üzemanyag, akkor a fogyasztók átmennek másik kúthoz, megy a vándorlás, de a logisztika nehezen éri utol magát. A Telex forrásai szerint viszont már javul a helyzet, a gondok zöme a nyugati határ mentén tapasztalható, és a forgalom még mindig magasabb, mint az megszokott volt.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Elkezdődött az ajánlásgyűjtés

Tegnap, április 20-án, szombaton kezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka. A jelöltek és jelölő szervezetek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.

Tovább olvasom »