A nap témája: Az árstop kapcsán több mint 58 millió forint bírságot szabtak ki

A fogyasztóvédelmi hatóság az élelmiszer-árstop betartása miatt 2022. február 1. és augusztus 1. között összesen 2828 üzletet (2797 hagyományos és 31 online) ellenőrzött, melyből 410 üzletben (401 és 9) történt jogsértés, tehát a kifogásolási arány 14 százalék – derül ki abból a válaszból, amit Nagy István agrárminiszter küldött Lukács László Györgynek, a Jobbik frakcióvezetőjének. 

Többféle jogsértés is történt: 

  • 280 üzlet nem tartotta be a hatósági árakat,
  • 50 üzletben hiányzott az árstopra vonatkozó tájékoztatás. 

Mivel egy üzletben a jogsértések átfedésben lehetnek, volt olyan üzlet, ahol több jogsértés is előfordult – tájékoztatott a tárcavezető.

Fogyasztóvédelmi bírság kiszabására eddig 353 esetben, összesen 58 175 000 forint, azaz ötvennyolcmillió-százhetvenötezer forint összegben került sor.

Üzletenként átlagosan több mint 164 ezer forintos egy-egy bírság. 

Június 6. és augusztus 1. között 355 ellenőrzés történt, amiből viszont már 102 esetben történt kifogásolás – azaz az elmúlt időszakban már majdnem minden harmadik boltban bírságoltak a hatóságok emberei. 

Ugyanakkor Nagy István szerint a kiskereskedelmi szereplők alapvető érdeke, hogy partnerek legyenek a lakosság élelmiszer-ellátásának zavartalan fenntartásában, vásárlóközönségük megőrzésében és a gyártók is érdekeltek a termelésben.  

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

📺 Az OTP bankautomatát telepít Kiszomborra

Az OTP már biztos jön, a szerződést aláírtuk, a helyszínbejárás megtörtént – árulta el Szirbik Imre polgármester a keddi testületi ülésen. Kiszomboron ősszel zárt be a Takarékbank és az ATM-et sem üzemeltette tovább.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink