A nap témája: Az EU szerint mélyebb gazdasági recesszió várható

Az Európai Unió gazdasága a gyors és átfogó uniós és tagállami reagálás ellenére idén mély recesszióba süllyed a koronavírus okozta járvány miatt, és mivel a rendkívüli intézkedések feloldása a vártnál visszafogottabb, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a gazdasági tevékenységre – közölte az Európai Bizottság a kedden közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága

 • a tavasszal becsült, rekordmértékű 7,75 százalékhoz képest
 • idén 8,7 százalékkal fog zsugorodni, majd
 • 2021-ben várhatóan a korábban jelzett 6,5 százalék helyett
 • 6,1 százalékos növekedési pályára áll.

Az unió egészét tekintve a gazdasági teljesítmény

 • 2020-ban a tavaszi, 7,5 százalékos előrejelzéshez képest jobban,
 • 8,3 százalékkal csökken,
 • 2021-ben pedig a korábban becsült 6 százalék helyett
 • megközelítőleg 5,8 százalékkal tud majd bővülni.

A helyreállítás az év második felében várhatóan lendületet kap, noha a világjárvány hatásának mértéke és a helyreállítás erőssége tekintetében a tagállamok közti különbségek a tavaszi várakozásoknál markánsabbak lesznek. A 2020-as termelés visszaesése és a 2021-es fellendülés erőssége nagy eltéréseket fog mutatni.

Az uniós biztos közölte, noha a világjárvány és az esetlegesen szükséges jövőbeni korlátozások nagyságrendje és időtartama lényegében továbbra sem ismert, az előrejelzés a járvány megfékezésére irányuló intézkedések további enyhülését feltételezi, és nem számol a fertőzés második hullámával.

Szavai szerint jelentős a kockázata annak, hogy a munkaerőpiac a vártnál tartósabb kárt szenved, és a likviditási nehézségek számos vállalkozás számára fizetőképességi problémákhoz vezethetnek. A pénzügyi piacok stabilitását szintén kockázatok jellemzik, és fennáll annak a veszélye is, hogy a tagállamok elmulasztják a nemzeti szakpolitikai válaszintézkedések megfelelő összehangolását.

Magyarországra vonatkozóan a prognózis szerint a

 • GDP idén 7 százalékkal csökken
 • a tavalyi 4,7 százalékos növekedés után,
 • míg 2021-ben 6 százalékos gazdasági növekedés várható.
 • Az infláció várhatóan 3,5 százalék lesz, hasonlóan a 2019-es értékekhez,
 • jövőre viszont 2,8 százalékot vetít előre az uniós bizottság.

A prognózisban rámutattak, hogy

Magyarországon a járvány terjedését korlátozó, március közepén bevezetett intézkedések csak kisebb hatást gyakoroltak a gazdasági mutatókra az idei első negyedévben, amikor is a magyar GDP 0,4 százalékkal csökkent.

A mutatók szerint a gazdasági aktivitás áprilisban érte el a mélypontját, a helyreállás üteme azonban várhatóan egyenlőtlen lesz az ágazatok között az év hátralévő részében.

(MTI nyomán)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink