A nap témája: Az ígéretek ellenére feleannyit sem ad a kormány a kórházi adósság rendezésére

19 milliárd forintot ad a kormány kórházak adósságállományának rendezésére – szúrta ki a hvg.hu a kedd este megjelent Magyar Közlönyben.

Pedig Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár novemberben egy konferencián arról beszélt, hogy év végére a 60 milliárdot is elérheti az adósságállomány, melynek kétharmadának kifizetik majd.

A kormányrendelet szerint azok az állami és egyházi kórházak, egyetemi klinikák kapnak működési támogatást, amelyek adóssága október végén meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2022. január és november között kifizetett finanszírozás öt napra jutó összegét. A támogatási összeg intézményi felújításra, beruházásra, fejlesztésre nem használható fel, csak olyan adósságok rendezésesére fordítható, melyek kiegyenlítésére az egészségügyi szolgáltató a Járvány Elleni Védekezési Alapból még nem kapott támogatást.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelethez kapcsolódó határozat 19 milliárd forinttal megemelte a költségvetésben a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzatait, mint olvasható, „az egészségügyi ellátórendszer biztonsága, a folyamatos ellátás garantálása és a beszállítók anyagi terheinek csökkentése érdekében”. A pénzből az adósságállományt a követelés lejárta szerinti sorrendben kell törleszteni, első körben pedig a büntetés-végrehajtás felé fennálló szállítói tartozásokat kell rendezni – írja a lap.

Az állami kórházak lejárt tartozásai az októberi adatok alapján 46,7 milliárd forintra rúgtak, 8,3 milliárd forinttal többre, mint egy hónappal korábban.

A Mfor számolt be róla még novemberben, hogy egy, a sajtó kizárásával megrendezett konferencián Takács Péterarról beszélt, hogy már régen kialakult az a gyakorlat, hogy az év végén az állam valamennyit segít törleszteni a kórházak tartozásaiból, ugyanis az egészségügyi intézmények évtizedek óta nem tudnak kijönni a működésükre kapott pénzből. 

A kormány az idén a felhalmozódott adósságok nagyjából háromnegyedét – 42-45 milliárd forint – tervezi kifizetni, noha tavaly 90 százalékos, 2020-ban pedig 80 százalékos kompenzációt kaptak az egészségügyi intézmények.

Becslések szerint év végére körülbelül hatvanmilliárd forint körül lesz a kórházi adósságállomány. Ebből fizet ki a kormány az információk szerint 19 milliárd forintot a korábban megígért 42-45 milliárd forint helyett.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink