A nap témája: Belső levelezésekből derül ki, fideszes kézivezérlés alatt áll az állami hírügynökség

A közmédia részeként működő Magyar Távirati Iroda (MTI), magyarul az állami hírügynökség kormánypárti kézivezérlésére már eddig is egy sor egyértelmű jelet láthattunk, de most a Direkt36-hoz eljutott belső szerkesztőségi levelezések abba is bepillantást engednek, hogyan „esnek el” a kormánynak kellemetlen hírek.

Az MTI-nek papíron törvényi kötelessége lenne pártatlanul és magas színvonalon működnie, hiszen az iroda által kiadott hírekből dolgozik a hazai sajtó túlnyomó többsége, ezáltal az MTI befolyásolása közvetetten a teljes hazai sajtó befolyásolását is jelentheti.

Ennek ellenére a Direkt36 azt írja, az MTI-ben vannak egyeztetésköteles és tiltott témák, sok elkészült hír megy a kukába: az MTI-ben ezt úgy mondják, hogy az anyag „elesett” vagy „elvérzett”.

A Telexen megjelent cikkben így részletezik a levelezésekből leszűrhető tanulságokat:

  • a koronavírussal kapcsolatos hírek egy részét cenzúrázták és manipulálták. Nem jelenhetett meg több, az orosz vagy kínai vakcinák hatékonyságát megkérdőjelező információ;
  • Putyin karanténba vonulásával és Paks-2 orosz hitelével kapcsolatos híreket is megszűrték;
  • kötelező volt az MTI felső vezetésével egyeztetni a jogállamisági vitákkal, a gyermekvédelmi törvénnyel, a migrációval, egyházakkal kapcsolatos híreket;
  • sokszor tilos volt a külföldi sajtó magyar kormányt bíráló cikkeit szemlézni, nem lehetett írni a magyar sajtószabadság egyre romló helyzetéről, emberi jogi szervezetekről;
  • tilos volt a „szélsőjobboldali” jelző, az ellenzéki összefogás helyett „baloldalit” kellett írni;
  • hetekig nem lehetett elismerni, hogy Donald Trump elveszítette az amerikai elnökválasztást;
  • a hírügynökség munkatársait többször is egyértelműen a szakmai alapszabályokkal ellenkező hírek kiadására utasították.

Mint látható, az MTI is leköveti azt a fideszes manipulációs eljárást, melynek célja, hogy az ellenzéki összefogást a könnyebben támadható és rágalmazható, „baloldalnak” lássák a választópolgárok.

„Új tiltás lép életbe: a polgármestereknél nem használható az ellenzéki, ellenzéki összefogás jelző, helyette azt kell írni, hogy baloldali. Ha olyanról van szó, akit jobboldali szervezet is támogatott, ki kell írni zárójelbe a jelölőszervezeteket, aztán csak polgármesterezzük, a nevét írjuk.”

– idézték az egyik szerkesztői utasítást.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink