A nap témája: Csak az örül az árstopnak, aki nem lát a bevásárlási folyamat mögé

Az árstop bevezetése több szempontból is tizedeli az emberek pénztárcáját. Ezekre sokan nem gondolnak, csak meglepődve tapasztalják, hogy az árstop dacára is sok pénzt költenek – írja cikkében a Femina.

A portálnak Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője kifejtette:

Azzal, hogy számos kiskereskedelmi egységben korlátozzák az árstopos termékek egyszerre megvásárolható mennyiségét, önmagában nem okoznak komolyabb gondot, hiszen az árstop hangsúlyozottan a mindennapi fogyasztást, és nem a felhalmozást kívánja támogatni. Más kérdés, hogy a korábbi vásárlói szokásokat így a sutba kell dobni, hiszen nem tudunk egész hónapra előre bevásárolni például tejből vagy csirkehúsból. Ez egy másik oldalon üthet vissza a takarékosságra.

Azzal ugyanis, hogy a mennyiségi korlátozás az embereket időről időre visszatérésre kényszeríti a boltokba, azzal is jár, hogy a többszöri látogatás miatt növekedik az úgynevezett impulzusvásárlások kísértése. Statisztikailag kimutatható, hogy egy-egy bolti vásárlás során 1-3 olyan termék is bekerül a kosarunkba, amit eredetileg nem terveztünk megvásárolni – ez bizonyosan nem tesz jót a pénztárcánknak

– magyarázza a szakértő.

Hozzátette azt is, az árstop negatív hatással lehet az inflációra, mert a kereskedők a többi termék árát emelik meg az árstop okozta veszteségük miatt.

Szerinte az árstopos élelmiszerek árának felengedése a nagy, országos inflációt nem ugrasztaná meg jelentősen, ám a sérülékeny fogyasztók számára komoly gondot jelentene.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink